Organizacija civilnog društva iz BiH: Schmidt treba da vrati dostojanstvo građanima

Organizacije civilnog društva obavještavaju javnost o slijedećim stavovima

24.01.2024. 22:23
  • Podijeli:
christian schmidt una-6581a621bea6d.webp Foto: UNA

Predstavnici organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine u svom zvaničnom saopćenju oglasili su se povodom posljednjeg susreta predstavnika vladajuće većine na nivou Bosne i Hercegovine i to analizirajući javne stavove u kontekstu izmjena Izbornog zakona BiH.

Organizacije civilnog društva obavještavaju javnost o slijedećim stavovima:

“Smatramo neprimjerenim, neproduktivnim i neprihvatljivim stavove predstavnika vladajućih stranaka na nivou BIH, posebno predstavnika tzv “trojke”, da se usvojeni prijedlog teksta Izbornog zakona BIH od strane Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BIH (izmjene se odnose na uvođenje novih tehnologija i biračkih odbora) ne usvoji u Domu naroda PS BIH. Ovakva praksa je potpuno neprihvatljiva, nejasna, suprotna interesima građana Bosne i Hercegovine. Posebno ostaje nejasno kako su zastupnici vladajuće većine stranaka trojke glasali ZA u Zastupničkom domu PSBIH a onda, nakon susreta sa HNS I SNSD, obavještavaju javnost da će u Domu naroda PSBIH glasati PROTIV.

Istovremeno, vladajuća većina nema neki novi usaglašeni prijedlog koji bi se u nekom kratkom roku mogao usvojiti. Naprotiv, u javnosti se pojavilo nekoliko prijedloga, van usaglašenih izmjena unapređenja integriteta izbornog procesa, koje su u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i za koje – po izjavama “vladajućih” – nema nikakav stepen usaglašenosti.

Ovakav način vođenja političkih procesa ne vodi nikuda ili bolje rečeno vodi nas u fazu da se ni usaglašene izmjene Izbornog zakona BiH, kojima se u velikoj mjeri unapređuju fer i pošteni izbori u BIH, neće usvojiti. Ovo je u direktnoj suprotnosti sa interesima građana BIH.

Sasvim je jasno da se na ovaj način opstruira i najavaljena reakcija OHR-a u kontekstu da Visoki predstavnik donese odluku, o čemu nas je i gdin.Schmidt precizno upoznao na susretu koji smo imali.

Ne znamo da li se radi o neznanju, pogrešnim procjenama, nekim “zakulisnim” tajnim dogovorima stranaka tzv. trojke, ali šta god da je u pitanju, jasno je da OHR još uvijek ima nezamjenjivu ulogu jer i nakon 28 godina od DMS svjedoci smo da institucije BIH nemaju izgrađen kapacitet da se na adekvatan način obračunaju sa institucionalnim blokadama, a kamoli sa rušiteljima ustavno-pravnog poretka u BIH.

Stoga, pozivamo OHR i gospodina Schmidta da odmah reagira i vrati dostojanstvo građanima BIH donošenjem odluke o izmjenama Izbornog zakona BIH koji se odnosi na unapređenje integriteta izbornog procesa. Pozivamo delegaciju EU da, kao i ambasada SAD, odmah javno iskaže podršku Visokom predstavniku u ovim pitanjima jer je sasvim jasno da ulazimo u neki novi “politički tunel”, gdje niko ne vidi svjetlo na njegovom kraju.

Pozivamo i delegate, posebno tzv trojke da u Domu naroda PSBIH podrže usvojeni prijedlog izmjena Izbornog zakona BIH. Sve druge dodatne izmjene Izbornog zakona BiH koje su na stolu tražiće široku javnu raspravu, i neće biti moguće da samo stranke vladajuće većine odlučuju o ovim važnim pitanjima, posebno jer ne vidimo da je implementacija presuda ESZLJP u fokusu rješavanja. Prijedlog HDZ bi čak onemogućio i otvaranje pregovora sa EU jer je u direktnoj suprotnosti sa evopskim stečevinama”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()