Opstanak BiH moguć je samo uz dogovor sva tri konstitutivna naroda

Zaključci su jasni, izazovi za RS postaju sve veći, a njena ustavnopravna pozicija u okviru BiH sve ugroženija

15.12.2023. 20:06
  • Podijeli:

O ustavnopravnoj poziciji Republike Srpske razgovarano je danas na Pravnom fakultetu u Banjaluci u organizaciji Studentskog saveza.

Zaključci su jasni, izazovi za RS postaju sve veći, a njena ustavnopravna pozicija u okviru BiH sve ugroženija.

Neophodno je sačuvati ustavnu poziciju RS, ali i Dejtonski mirovni sporazum jer je njime RS priznata na međunarodnom planu, smatra premijer RS Radovan Višković.

"Čini mi se da smo naivno vjerovali da će u godinama koje dolaze, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, situacija u BiH biti bolja i da ćemo moći da se potpuno posvetimo pitanjima važnim za građane. Međutim, neko i dalje ima aspiracije da putem evropskih integracija BiH bude centralizovana što nećemo dopustiti", kaže premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

"Dejtonski mirovni sporazum zaključen prije 28 godina u dobroj mjeri je oskrnavljen. Prije svega jačanjem nadležnosti centralnih institucija odnosno institucija BIH, a otimanjem nadležnosti entiteta pa od dva entiteta i Republici Srpskoj", kazao je pravnik Radomir Lukić.

Ustav nalaže da je jedna zemlja demokratska, da u njoj postoji vladavina prava i načelo ustavnosti treba da se poštuje. Tako je na papiru, međutim u praksi:

"BIH nije zemlja u kojoj postoji vladavina prava, nije demokratska zemlja, u njoj se ne poštuje njen ustav, ako hoćete i zašto: zato što o sudbini BIH ne odlučuju njeni narodi i građani već neki činovnici poslati iz iz evropskih, zapadnoevropskih zemalja", rekao je Željko Mirjanić.

U ovoj temi studenti Pravnog fakulteta su aktivniji nego ikad, a cilj ime je prvenstveno da edukuju mlade.

"Treba da se osigura poštovanje najvažnijih međunarodnih i nativnih dokumenata, tj. ono što je za nas najznačajnije ustav RS i Dejtonski sporazum. Dakle, samim tim da bismo očuvali ustavnost i zakonitost treba da očuvamo integritet RS, a tako i BIH prema Dejtonskom sporazumu", smatra Dejan Srdić, Studentski savez Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Opstanak BiH moguć je samo uz dogovor sva tri konstitutivna naroda i poštovanje ustavne pozicije RS u okviru BiH, poručeno je sa današnje konferecije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()