Nezakonitosti prilikom izdavanja: Tužilaštvo kontroliše posjedovanje legitimacija OBE

Pandorinu kutiju sa legitimacijama otvorilo je privođenje SDA-ovog poslanika u federalnom parlamentu Salke Zildžića na granici sa Srbijom

28.01.2024. 21:25
  • Podijeli:

Tužilaštvo BiH pozvale je bivše uposlenike Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, ali i druge građane da prijave posjedovanje legitimacije te agencije, s obzirom na to da su utvrđene nezakonitosti prilikom njihovog izdavanja. U protivnom, kako poručuju, slijedi krivična odgovornost. Ovaj potez otvorio je niz novih pitanja – šta je cilj Tužilaštva, koliki je broj nelegalno izdatih iskaznica i ko ih je dobio?

Tužilaštvo je dalo rok – 5. februar. Oni koji do tada prijave posjedovanje službene legitimacije Obavještajno-bezbjednosne agencije neće snositi posljedice. A da li u Tužilaštvu uopšte znaju koliko ih je nezakonito dodijeljeno, za sada ne odgovaraju. Potvrđuju da je riječ o predmetu koji se odnosi na bivšeg direktora OBA-e Osmana Mehmedagića.

Iz Tužilaštva BiH pojašnjavaju da je suština poziva da građani koji su eventualno dobili legitimaciju, a nisu bili uposlenici agencije, znaju da im je dodijeljena nezakonito. O tome, kako navode, treba da ih obavijeste bez obzira ko im je izdao legitimaciju. Više informacija, očekivano, ne mogu davati zbog interesa istrage.

Pandorinu kutiju sa legitimacijama otvorilo je privođenje SDA-ovog poslanika u federalnom parlamentu Salke Zildžića na granici sa Srbijom. Tada je utvrđeno da posjeduje legitimaciju OBA-e, za koju je tvrdio da je falsifikat. Ubrzo je otkriveno da počasnu legitimaciju posjeduju direktor Kancelarije za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić, ugostitelj Denis Stojnić, preminuli bivši sekretar Ministarstva spoljnih poslova Adi Hadžikapetanović.

“Posjedovanje nezakonite iskaznice OSA-e stvarno nije mala stvar. Šokantno bi bilo razmišljati da imamo na desetine ili hiljade pa da je potrebno Tužilaštvu BiH neki ogromni period da na neki način mapira osobe koje bi to imale i u tom kontekstu rekao bih da se prije radi o određenom PR-u”, smatra izvršni direktor BIRN BiH Denis Džidić.

Struka o ovom pitanju podijeljena. Advokat Vlado Adamović kaže da je očigledno uočen nesklad između evidentiranih i izdatih iskaznica. Ovakav poziv Tužilaštva BiH ocjenjuje racionalnim. No, postoje i tumačenja da ovakva praksa pozivanja građana ne može uroditi plodom u BiH.

“Te iskaznice su posebnog tipa, pa nije nužno da oni koji su ih imali da su bili u ubjeđenju da ih nose nezakonito. Zato to treba rasčistiti, tužilac je racionalno uputio poziv da ljudi to predaju, objasne okolnosti pod kojim su ih dobili i da se ta stvar rasčisti. Tako da je mnogo pametnije predati i reći Ja nisam dužan da znam jel ih nosim zakonito ili nezakonito. Meni je uručena u tim i tim okolnostima”, kaže Adamović.

“Mi nismo ni Švedska ni Norveška, zaista, mi nemamo tu moralnu obavezu dakle nismo toliko razvijeno društvo da je za očekivati da je neko ko je krivotvorio 100 diploma da vam se on prijavi. To nikad neće biti u BiH sigurno”, smatra advokat Senad Kreho.

Mehmedagić je, zajedno sa sada već suspendovanim predsjednikom Suda BiH, trenutno u pritvoru, koji mu je produžen do 16. februara, i to u slučaju koji se odnosi na nezakonito prisluškivanje sudija i pojedinih radnika Tužilaštva. U međuvremenu bi trebalo da počne i da se odmotava klupko nelegalno dodijeljnih legitimacija OBA-e.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()