Nema veze što naši odlaze: Hitno pojednostaviti uvoz stranih radnika

Predstavnici institucija ukazali su i na bezbjednosne izazove prilikom uvoza radne snage i važnost bezbjednosnih provjera lica koja podnose zahtjeve za radnim dozvolama.

15.11.2023. 22:50
  • Podijeli:
strani radnici bih anadolija (4)-650ea4128c5d4.webp Foto: Anadolija

Odliv radne snage iz BiH je evidentan i treba pojednostaviti uvoz radnika iz inostranstva, konstatovano je danas na sastanku članova Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH sa predstavnicima Ministarstva bezbjednosti, Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara i Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Na sastanku je razgovarano o ekonomskim i bezbjednosnim aspektima boravka i eventualnog radnog angažovanja stranaca u BiH, ilegalnim i legalnim migracijama, procedurama dobijanja radnih dozvola, procesu prekvalifikacije domaće radne snage, te o postojećoj zakonskoj regulativi koja tretira ova pitanja.

Konstatujući da se posljednjih nekoliko godina BiH suočava sa velikim odlivom radno sposobnog stanovništva i nedostatkom kvalifikovane radne snage, sagovornici su ocijenili potpuno opravdanim učestale zahtjeve domaćih poslodavaca i privrednika za liberalizacijom domaćeg tržišta rada i povećanjem kvote uvoza radnika iz inostranstva, saopšteno je iz parlamenta.

Na sastanku je upozoreno na permanentan nedostatak radne snage u građevinarstvu, metalskoj i drvoprerađivačkoj industriji, turizmu i ugostiteljstvu, te naglasili važnost pojednostavljenja procedura i rokova za izdavanje radne dozvole, kao i utvrđivanja deficitarnih zanimanja i bolje koordinacije institucija na različitim nivoima vlasti.

Istaknuta je, takođe, i potreba veće odgovornosti prilikom procedure izbora stranih radnika, a posebno je naglašen problem neadekvatne popunjenosti diplomatske mreže BiH u zemljama odakle se ta lica angažuju.

Predstavnici institucija ukazali su i na bezbjednosne izazove prilikom uvoza radne snage i važnost bezbjednosnih provjera lica koja podnose zahtjeve za radnim dozvolama.

S tim u vezi, istaknuto je da je potrebno preduzeti sve potrebne mjere radi sprečavanja ilegalnih migracija i slučajeva krijumčarenja radnika koji iz zemalja trećeg svijeta dolaze u BiH.

Članovi Komisije rekli su da će, u okviru svojih nadležnosti i parlamentarnog kapaciteta, uložiti dodatne napore kako bi se situacija u ovim oblastima popravila, te podsjetili na inicijative i zaključke ove Komisije kojim se traži od nadležnih institucija da se proces zapošljavanja stranaca u BiH vodi po pojednostavljenim procedurama, a da se prilikom propisivanja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH strogo vodi računa o zaštiti prava domaće radne snage.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()