Nebenzja: Tužno poglavlje Generalne skupštine UN

Rezolucija o Srebrenici donesena bez koncenzusa

23.05.2024. 17:50
  • Podijeli:
Vasilij Nebenzja_REUTERS-1666783243971.webp Foto: Reuters

Vasilj Nebenzja, ambasador Rusija u UN-u na početku je uputio kritiku predsjedavajućem Generalne skupštine UN-a da je trebao ukazati poštovanje predsjedniku Srbije, jer on nije predstavnik Srbije, on je predsjednik Srbije.

Osvrnuvši se na rezoluciju i  glasanje, ruski ambasador je rekao da  je ovo tužno poglavlje  Generalne skupštine UN-a, te da je cilj ovog dokumenta da se demonzira jedan  od naroda bivše Jugolsavije i da se potkopa Dejtonski sporazum.

"Rezolucija ne poziva na provedbu Dejtonskog  sporazunma, ona je donesena  bez  konsenzusa. Predstavnik BiH je prekoračio svoja ovlaštena, a on treba da predstavlja stav  svih i ovdje je cilj da se potkopa stav Predsjedništva BiH. Intersi naroda i dva entiteta su  uklopljeni u Dejtonski sporazum,  Rečeno je da će ovo dovesti do pomirenja, a ne navodi  glavni element. Pogledajte samo proteste u Banjaluci i ono što smo čuli od srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Kada je riječ o ovoj rezoluciji grupa prijatelja je pripremila i dostavila nama nacrt kao 'uzmite ili ostavite'. Sve što su tražile Rusija i Srbija odbačeno je. Sponzori ove rezlolucije tjeraju BiH ka konfrotaciji bez razmišljanja šta je ova zemlja pretrpila 90-tih. Imam utisak da se ovdje ne pazi da se postigne pomirennje i smatramo da je ovo prijetnja miru i sigurnosti", kazao je ruski ambasador i dodao da i to što je Njemačka  sponzor, država koja je započela dva rata. 

"Ovim se otvara 'pandorina kutija', treba podsjetiti na sve ono što su nacisti počinili, a taj  nacistički režim je uzeo živote 27 miliona Svojeta, mi to nećemo i ne možemo zaboraviti", poručkio je on.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()