Na još godinu dana: Produžen mandat EUFOR-a u BiH

Misija je produžena glasanjem u NJujorku, na kojem je jednoglasno usvojeno produženje

02.11.2023. 15:39
  • Podijeli:
eufor-anadolija-4-.jpg

Savjet bezbjednosti UN produžio je danas u Njujorku Euforovu Misiju "Altea" u BiH.

Misija je produžena glasanjem u NJujorku, na kojem je jednoglasno usvojeno produženje na još godinu dana.

U Savjetu bezbjednosti naglašena je važnost uloge Eufora za mir i stabilnost u BiH. 

Stalni predstavnik Švajcarske u UN Paskal Beresvil pozdravila je jednoglasno usvajanje rezolucije Un 2706 o produženju mandata misije EU Altea u BiH.

"Misija Altea daje značajan doprinos u održanju mira u BiH i ima ključnu ulogu u stabilizaciji regiona", naglasila je Beresvilova u uvodnom obraćanju na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o stanju u BiH.

Prema njenim riječima, Švajcarska će nastaviti da podržava misiju u ispunjenju svog mandata.

Beresvilova je istakla da su bezbjednost, stabilnost i napredak BiH zasnovani su na jedinstvu i teritorijalnom integritetu zbog čega se mora poštovati i sprovoditi Dejtonski mirovni sporazum.

Predstavnica Švajcarske zahvalila je Kristijanu Šmitu na njegovom izvještaju o situaciji u BiH u kojem je on pominjao ozbiljne tenzije i podjele koje su se pojavile u proteklih nekoliko mjeseci.

Ona je dodala da su žene trenutno malo predstavljene na političkoj sceni i da prioritet treba da bude ravnopravnost polova u BiH.

"Potrebno je preduzeti konkretne mjere za rješavanje problema iz prošlosti i pažnja treba da bude usmjerena na žrtve i njihove porodice te za pomirenje kako bi bile riješene duboke podijele koje su počele ponovo da se pojavljuju", dodala je Beresvilova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()