Mujo tvrdi da ima platu najmanju od svih načelnika u FBiH, vozi traktor, radi 24 sata

Došao je u žižu interesovanja jer je sam sebe eliminisao na javnom pozivu za poljoprivredno zemljište i dodijelio ga boljem ponuđaču

10.11.2023. 09:20
  • Podijeli:
Mujo Sofradžija_foto_FB Cropped-654cc3d91ccde.webp Foto: Facebook

Načelnik općine Ustikolina Mujo Sofradžija poprilično je atipičan, rijedak primjer među svojim kolegama.

Došao je u žižu interesovanja jer je sam sebe eliminisao na javnom pozivu za poljoprivredno zemljište i dodijelio ga boljem ponuđaču.

Tvrdi kako je u općini na poslu “svaki dan prije svih, te ostaje duže od svih”, a potom se bavi i poljoprivredom čemu je i do sada bio posvećen.

Novinari N1 su razgovarali sa Sofradžijom o načinu života u Ustikolini, te svemu onome što nije želio napustiti postavši načelnik prije više od dvije godine, kao samostalni kandidat.

Vozi traktor, obrađuje zemlju i poručuje kako “radi 24 sata.”

“Radim vikendom, radim za odmor, radim 24 sata. U općinu dođem prije radnika, a poslije radnika odem. Poslije posla stižem svašta, a napravio sam jedno čudo”, naveo je na početku. Potom prepričava kako je prije dvije i pol preuzeo vođenje općine “koja je bila faktički mrtva”.

“Radnici nisu imali platu dva mjeseca, a 20 mjeseci im nisu bili uplaćeni doprinosi. Sada su izmireni doprinosi, a plata redovna. Stari vijećnici su imali duga 11 paušala, a novi pet. Sada je i to sve sanirano”, tvrdi Sofradžija, dodavši kako je sve postignuto “domaćinskim ponašanjem.”

S tim u vezi, tvrdi kako je načelnik s najmanjom platom u FBiH, koja iznosi, kako je rekao, oko 1.900 KM – pa je odustao od predizbornog obećanja da će je smanjiti. Zbog spomenutih obaveza nije stigao izvršiti ni obećanje da će diplomirati, a u međuvremenu se susretao i sa prijetnjama, poput slučaja u kojemu mu je neko izbušio gume na vozilu.

“Više sam izgubio nego što sam dobio. Ali nastojim da svi dođu do izražaja, da se osjećaju sigurnim i ravnopravnim. Ustikolina je specifična, ovo je prvi put da će načelnik obaviti čitav mandat a da nije iz SDA. Jedan dio ljudi je do sada jednostavno uživao”, naveo je, dodavši kako je podrška upućena njemu sada ipak veća nego na početku.

A oženit će se, poručio je, kada potpuno stabilizuje općinu.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()