Milan Miličević: SDS ima plan za biračke odbore ako CIK odbije apelaciju

Rješenje u tri smjera

04.06.2024. 18:54
  • Podijeli:
Milicevic foto UNA-644674cfed3a9.webp Foto: Foto: UNA

Srpska demokratska stranka (SDS), kao jedini politički subjekt pod sankcijama SAD-a u Bosni i Hercegovini, dobila je odbijenicu Centralne izborne komisije (CIK) za kandidovanje na lokalnim izborima, koji će biti održani 6. oktobra.
Kako je SDS pod sankcijama, njihov račun je blokiran i ova stranka neće moći učestvovati na lokalnim izborima, prema odluci CIK-a. Ova stranka se na odluku žalila.

Najveći problem za SDS u ovom kontekstu je izbor članova u biračke odbore.

Prema promjenama koje je 26. marta nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, samo stranke koje su osvojile mandate na prethodnim lokalnim izborima će moći učestvovati u selekciji članova biračkih odbora.

U izjavi za Klix.ba, predsjednik SDS-a Milan Miličević kaže da postoji plan u ovoj stranci za mogućnost da CIK odbije njihovu apelaciju, koji će se provoditi u tri smjera.

"Ako dođe do osnivanja nove stranke zbog odluke CIK-a, naš plan je da imamo veliki broj posmatrača. Srećom, njima su povećana prava ovim izmjenama, pa će bolje moći pratiti da nema izbornih prevara", rekao je Miličević.

Još dodaje da će se osloniti i na dio odluke vezan za predsjednike i zamjenike biračkih odbora, koji više ne smiju biti povezani za političke partije. Kaže i da je treći dio vezan za rad s drugim opozicionim strankama.

"Mi ćemo u saradnji s prijateljskim, opozicionim strankama raditi na izboru članova biračkih odbora. Računamo na njihovu saradnju", rekao je predsjednik SDS-a.

Za kraj je rekao i kada se očekuje konačna odluka CIK-a po pitanju učešća SDS-a na lokalnim izborima.

"Mi smo apelaciju podnijeli u nedjelju, a po zakonu oni moraju odgovoriti u roku 72 sata, tako da očekujemo odluku u srijedu", odgovorio je Milan Miličević.

Najavio je i da će, u slučaju negativnog odgovora CIK-a na apelaciju, osnovati novu stranku koja će imati slogan "Volja naroda".

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()