Međustepenica zvana 'kandidatski status': Prvo je preskoči, pa reci hop!

Postoji li bojazan da eskaliraju sukobi unutar BiH, pa stranci insistiraju da BiH što prije dobije kandidatski status za EU

07.09.2022. 16:41
  • Podijeli:
zastava_eu_bih_anadolija_mala-crop.jpg Foto: Anadolija

Bosna i Hercegovina 15. februara 2016. godine podnijela je zahtjev za članstvo u EU. Što znači da već više od šest godina tapka u mjestu. Sve do juče, kada je Dom naroda Parlamenta BiH usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, što je jedan od uslova sticanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za EU.

Mali korak za čovječanstvo, ali veliki za BiH. Ovaj korak pozdravili su i predstavnici međunarodne zajednice.

Stranci su jasni u svojoj namjeri - BiH treba biti dio Evropske unije.

To je nedavno izjavio specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, a danas je i predsjednik Slovenije Borut Pahor pozvao Ursulu von der Layen, predsjednicu Evropske komisije, da Bosni i Hercegovini daju kandidatski status za ulazak u Evropsku uniju bez ikakvih dodatnih uslova do kraja ove godine.

"Ukoliko konflikt u BiH eskalira to može imati posljedice na sigurnost za državu, za regiju i za Evropu. Sada je vrijeme da razumijemo i riješimo ovaj problem. Stoga, moja draga prijateljice Von der Layen, želim da vam prenesem da Slovenija predlaže da BiH dobije kandidatski status ove godine, ako je moguće bez ikakvih uslova", poručio je Pahor.

Koliko je realan ovakav zahtjev?

U odgovoru na to pitanje ekonomista i bivši diplomata Draško Aćimović podsjeća za portal UNA da nakon što je napokon usvojen jedan od važnih zakona o javnim nabavkama koji bi trebao spriječiti korupciju i kriminal ili je barem smanjiti, ostala su još dva zakona za usvajanje, kojima bi prema dogovoru sa EU vlastima, za BIH bio dodijeljen kandidatski status.

Nekoliko je razloga, navodi, da BIH u toku septembra usvoji te zakone i hitno dobije status i uradi sve neophodnom za otvaranje pregovora.

"Prvo je veliko kašnjenje za regionom, posebno Srbijom i Crnom Gorom što usporava donošenje mnogih međugraničnih odluka i finansiranja. Drugo, BiH je tek nakon otvaranja pregovora ozbiljan partner EU i može računati na velika sredstva i dolazak stranih investicija. Treće, sigurnosna prijetnja se smanjuje jer BiH ulazi u tzv. odbrambeni sistem zajedništva, a posebno u segmentu terorizma i međunarodnog kriminala", kaže Aćimović.

Dodaje da je BiH jedina zemlja u regionu koja nema otvorene pregovore, a nema ni sam kandidatski status.

"Ukrajina je prije nepunih dva mjeseca dobila kandidatski status i već je  završila 70% obaveza, iako je u ratu, da bi mogla otvoriti pregovore do nove godine. U BiH niko ne zna koje će sve obaveze imati za ostvarivanje kandidatskog statusa da bi se otvorili pregovori", navodi Aćimović.

On dalje ističe da bi sve to BIH dobilla nije dovoljan samo "kandidatski status" nego sledeća stepenica "otvaranje procesa pregovora", što bi BiH mogla dobiti sa kvalitetnom ekipom i uz podršku vlasti do kraja godine, ako bi se radilo tempom koji je moguć i realan.

Novinar Aleksandar Stojanović smatra da svi ti pozivi i isticanje potrebe da BiH što prije treba ući u EU su samo još jedna u nizu floskula.

"One su postale toliko izlizane, da ih više niko ni ne čuje. Toliko poziva je bilo, bez da se bilo šta konkretno uradilo, da je svakom građaninu u BiH postalo jasno da je taj evropski put jedna farsa", kaže Stojanović za portal UNA.

Ako bismo eventualno dobili takav kandidatski status, dodaje on, postavlja se pitanje - zašto smo onda svih ovih godina morali ispuniti tolike uslove, izmijeniti zakone koji su često bili na štetu građana, a sve pod izgovorom evropske agende?!

"Sve ovo vidim samo kao dodatno interesovanje pojedinih zemalja koje na taj način žele da ostvare sopstvene interese u BiH. Nema tu nikakvog jačanja EU, jer realno, u kojem paralelnom univerzumu je ulazak BiH u bilo koji savez jačanje tog saveza? Ovakva država gdje god da uđe, ona samo može oslabiti takve saveze i unijeti im haos u kuću. EU se pretvara u cirkus koji ne zna više ni gdje putuje, ni gdje udara, pa mislim da im ne treba još jedan partner koji je veći cirkus od njih", kategoričan je Stojanović.

Mogući sukobi

Što se tiče mogućnosti sukoba u BIH, Draško Aćimović smatra da su oni prema procjenama vrlo realni nakon sve većih borbi u Ukrajini i sve jačeg ekonomskog svjetskog rata.

"U  BiH vrlo lako moze doći do  socijalnih  nemira, koji mogu prerasti i u širi sukob. EU želi taj rizik smanjiti i zato sada intenzivno vrši pritisak na vlast u BiH da do izbora usvoji neophodne zakone kao i da se  poslije izbora vlast formira u najkraćem roku i počne sa radom na otvaranju pregovora. Ponavljam,nije cilj sam "kandidatski status" već "otvaranje pregovora sa EU " i to treba objasniti mnogim političarima da je  "kandidatski status" samo međustepenica na kojoj se treba zadržati što kraće", jasan je Aćimović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()