Marinković Lepić: Izložene smo specifičnoj vrsti nasilja, samo zato što smo žene

Prva predsjednica u istoriji Federalnog parlamenta, Mirjana Marinković Lepić za UNU je govorila o položaju žena u politici

08.03.2023. 11:54
  • Podijeli:
mirjana-marinkovic-lepic-parlament-bih (1)-6408632b6f072.webp Foto: Parlament BiH

Veliki borac za prava žena, Mirjana Marinković Lepić, već 15 godina se bavi borbom za prava žena u našem društvu. Da se zalaže za prava žena je u više navrata pokazala i kroz svoj angažman u politici. Bila je jedna od pet najaktivnijih poslanika u Parlamentu BiH, a sada i prva predsjednica Parlamenta FBiH. Doktorirala je na ljudskim pravima, medijima, sa akcentom na prava žena.

"Kada je u pitanju politika, sigurno da nije dovoljno žena u politici. Na posljednjim izborima vidimo da je stagnacija u smislu broja žena u zakonodavnim tijelima. Ohrabruju neke druge činjenice, kao ta da imamo prvi put ženu članicu Predsjedništva BiH, predsjedavajuću Vijeća ministara i prvi put u istoriji žena (ja) je na poziciji predsjednice Parlamenta FBiH. Možemo reći da je na značajnijim funkcijama u ovom mandatu došlo do nekog pomaka", kaže Marinković Lepić za UNAworld.

Ona smatra da bi žene trebale biti zastupljenije unutar političkih stranaka.

"Nemamo nijednu predsjednicu stranke, bar ne ovih većih. Još uvijek je mali broj gradonačelnica. Ima mjesta za našu dalju borbu u oblasti politike da budemo više zastupljene", mišljenja je Marinković Lepić.

Dodaje da su žene na političkoj sceni žene danas izložene raznim vrstama pritiska i podrugivanja.

"Izložene su specifičnoj vrsti nasilja, samo zato što su žene. Specifičnoj vrsti vulgarnosti, pogrdnih riječi, seksualnih konotacija. Takve komentare kakve mi žene dobijamo, muškarci u politici ne dobijaju", jasna je predsjednica Parlamenta FBiH.

Govoreći o položaju žena, ona kaže da s obzirom na to koliko je vremena u politici, još se nije navikla na određene komentare upućene ženama.

"Nije svejedno kada čitamo neke stvari. Izložene smo velikoj hajci, ali ničim izazvano. Bez ikakvih argumenata. Ja se slažem sa kritičkim osvrtom i razmišljanjem na ono što mi političari radimo, ali da većina komenatara bude pogrdna, vulgarna i ružna, mislim da je to nešto što zaista nema smisla i čini mi se da je to jedan od razloga zbog kojih se žene teže odlučuju da krenu ovim stazama. Ja se još nisam navikla i dođu trenuci kada i ja izgubim hrabrost, ali sam po prirodi tvrdoglava i uvijek idem dalje", kaže Marinković Lepić.

Za kraj razgovora dodaje da sama činjenica da je na funkciji predsjednice entiteskog Parlamenta joj daje odgovornost kao žene da ne odustaje.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()