Lidere u Viljnusu čuva i raketni sistem 'Patriot'

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda rekao je da bi bilo više nego neodgovorno da litvansko nebo bude nezaštićeno

09.07.2023. 21:34
  • Podijeli:
nato-ukrajina-rusija-reuters.jpg Foto: Reuters

Više od 3.000 litvanskih vojnika brinuće o bezbjednosti samita NATO-a u Viljnusu, a mnoge zemlje su poslale napredne sisteme protivvazdušne odbrane, među kojima je i raketni sistem "Patriot" čije su cijevi usmjerene u pravcu Rusije i Bjelorusije.

Šesnaest NATO saveznika poslalo je ukupno oko 1.000 vojnika da obezbjeđuju dvodnevni samit 11. i 12. jula, koji se održava 151 kilometar od Rusije i 32 kilometra od litvanske granice sa Bjelorusijom, prenosi Rojters.

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda rekao je da bi bilo više nego neodgovorno da litvansko nebo bude nezaštićeno u trenutku kada američki predsjednik DŽozef Bajden i lideri 40 zemalja stižu u Viljnus.

NJemačka je rasporedila 12 raketnih sistema "Patriot" koji se koriste za presretanje balističkih i krstarećih raketa ili ratnih aviona.

Španija je dopremila sistem protivvazdušne odbrane "Nasams", Francuska šalje samohodne haubice "Cezar", a Finska i Danska raspoređuje vojne avione u Litvaniji.

Osim toga, isporučena su i sredstva protiv bespilotnih letjelica, a Poljska i NJemačka su poslale snage za specijalne operacije pojačane helikopterima.

Drugi šalju opremu za borbu protiv bilo kakvih potencijalnih hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih napada.

Na aerodromu u Viljnusu, osam njemačkih raketnih bacača "Patriot" raspoređeno je sa cijevima usmjerenim u pravcu ruskog Kalinjingrada, a još dva prema Bjelorusiji.

Komandant jedinice "Patriot" potpukovnik Štefen Lib rekao je da je to njemački odgovor na zahtjev Litvanije za zaštitu samita.

"Znate gdje se nalazite geografski i prilično dobro znate odakle prijetnja dolazi", rekao je Lib.

Litvanija je utrostručila jedinice pogranične straže na bjeloruskoj i ruskoj granici tokom ljeta, uz oficire iz Letonije i Poljske. Dve zemlje su, takođe, poslale policiju da pomogne u patroliranju po Viljnusu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()