Lagumdžija o ambasadorskoj poziciji pri UN-u: Na poziv mog druga Denisa...

Za ovu značajnu funkciju predložio aktuelni član Predsjedništva BiH Denis Bećirović

24.01.2023. 13:23
  • Podijeli:
zlatko-lagumdzija-anadolija.jpg

Novi ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, umjesto Svena Alkalaja, bit će Zlatko Lagumdžija.    

Njega je za ovu značajnu funkciju predložio aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

"Na poziv mog druga Denisa, šefa države, člana Predsjedništva BiH, imali smo jedan dug razgovor prije nekih 10-15 dana. Puno se spekuliralo u javnosti u posljednja dva-tri mjeseca. Ja s tim nisam imao veze, ja sam prvi put o tome direktno razgovarao sa članom Predsjedništva, mojim drugom Denisom Bećirovićem", rekao je Lagumdžija u jutarnjem programu BHRT-a.

Ističe da ne postoji važnija destinacija od Ujedinjenih nacija i da će se u naredne dvije-tri godine mnogo toga tamo prelamati.

"Ja sam ga prvo pitao zašto to mene predlažeš, šta se od mene očekuje i kako misliš da to sve zajedno radimo? Meni je ključno bilo njegovo viđenje da danas u jednom ovakvom svijetu prekomponuje u situaciji gdje imate rat u Ukrajini koji se preljeva na Zapadni Balkan i na sve tenzije koje imamo u regionu. Da mjesto šefa misije ambasadora UN-a je ključno mjesto za BiH", naglasio je Lagumdžija.

Da se Lagumdžija vraća u svijet diplomatije, i to vjerovatno kao ambasador u UN, Faktor je ranije već pisao.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()