Krišto u Davosu: “Intenzivirati saradnju”

Fokusirati se na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli

19.01.2023. 11:19
  • Podijeli:
krišto_Vijeće ministara BiH 1-63c90f51b527b.webp Foto: Vijeće ministara BiH

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u svom obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, kao i tokom posebne sesije „Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu“, istaknula je da Bosna i Hercegovina kao odgovor na globalnu krizu bira saradnju i otvorenost.

Krišto je istaknula da će novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine raditi na poboljšanju odnosa u regiji i intenziviranju suradnje s Evropskom unijom.

„Više nego ikada prije svjesni smo da se moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli“, poručila je Krišto i dodala da Bosna i Hercegovina ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put u konkurentna i stabilna europska društva.  

Osvrnula se na globalne izazove s kojima se društva danas suočavaju te dodala da posljedice globalne krize imaju još veće negativne reperkusije na društva Zapadnog Balkana, posebice ako se suradnja i integracija zamjenjuju konfliktom.

Prema njezinim riječima, aktualna kriza mora se pretvoriti u sredstvo kojim će se ubrzati energetska tranzicija i ukloniti sve opstrukcije razvoju novih, čistih i održivih tehnologija.

„Dužni smo učiniti sve što je moguće kako bismo zamijenili zastarjele tehnologije i infrastrukture u korist zdravlja i sigurnosti ljudi te okoliša. Tu vidim priliku još tješnje suradnje zemalja Zapadnog Balkana“, istaknula je Krišto.

Kao adekvatan odgovor na trenutnu društvenu krizu povjerenja i solidarnosti u državama Zapadnog Balkana predsjedavajuća Krišto izdvojila je bolju suradnju s Evropskom unijom i njezinim institucijama. Naglasila je da Bosna i Hercegovina, a i Zapadni Balkan, trebaju nedvosmislenu podršku Evropske unije više nego ikada.

„Unatoč svim izazovima, Evropska unija jedina je zajednica na svijetu čije su temeljne vrijednosti osnova za napredak čovječanstva i društava. Zbog  toga sam ponosna na status kandidata naše zemlje, koji smo postigli 15. prosinca prošle godine, zahvaljujući angažmanu država članica i institucijama Evropske unije“, izjavila je Krišto, izrazivši posebnu zahvalnost predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na kontinuiranoj potpori evropskom putu Bosne i Hercegovine, ali i za cjelokupnu stabilnost i odnose naše regije s evropskom porodice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()