Krišto u Briselu sa šefom Vijeća EU

Krišto je rekla da 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije ostaje u fokusu rada Vijeća ministara BiH u narednom periodu

20.03.2023. 12:47
  • Podijeli:
borjana kristo michel - vm bih-6418479ad6b8a.webp Foto: Vijeće ministara BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Briselu s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Krišto je zahvalila Michelu i Evropskom vijeću na kontinuiranoj podršci i dodjeli statusa kandidata BiH. Naglasila je da je to dodatni poticaj za ubrzanje reformskih procesa na putu prema EU-u.

Michel je čestitao Krišto i Vijeću ministara BiH na danas usvojenom Programu ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2023. – 2025., što predstavlja snažan iskorak na evropskom putu.

Krišto je rekla da 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije ostaje u fokusu rada Vijeća ministara BiH u narednom periodu, ali da je za uspješan nastavak reformskih procesa važno okončanje procesa uspostave vlasti na svim nivoima.

Istakla je i ključnu važnost reforme izbornog zakonodavstva, sukladno odluci Ustavnog suda BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Reformom izbornog zakonodavstva dodatno bi se relaksirali politički odnosi unutar zemlje, a fokus svih nivoa vlasti usmjerio bi se na evropski put Bosne i Hercegovine.

Dodala je da je Vijeće ministara BiH potvrdilo Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, čime se stabilizuje rad institucija BiH i omogućava nastavak planiranih reformskih aktivnosti.

Krišto i Michel su se usaglasili da je pitanje migracija od ključnog značaja za očuvanje sigurnosti u regiji, ali i Evropskoj uniji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()