Konaković poželio: Ubrzati proces pristupanja u EU

Konaković je u okviru panela "Izazovi i prilike na Balkanu" na trećem Diplomatskom forumu u Antaliji istakao da je BiH blizu ispunjenja posljednjih zahtjeva, t

02.03.2024. 12:38
  • Podijeli:
dino konakovic-64e9a74dd3161.webp Foto: Screenshot

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je danas u Antaliji da bi proces pristupanja EU trebalo dodatno ubrzati za sve zemlje kandidate, te izrazio nadu da će Savjet Evrope u martu donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

Konaković je u okviru panela "Izazovi i prilike na Balkanu" na trećem Diplomatskom forumu u Antaliji istakao da je BiH blizu ispunjenja posljednjih zahtjeva, te ocijenio da su u protekloj godini politički lideri u BiH intenzivno i uspješno radili na postizanju potrebnih dogovora o reformama.

"Nadamo se da će EU shvatiti da glavno pitanje za BiH nije šta ćemo kada uđemo u EU, nego šta se dešava ake ne budemo u EU. Ja sam optimista, mislim da možemo uraditi i više prije konačne odluke kada se bude vodila politička diskusija ne najvišem nivou. Očekujem konačnu odluku sa optimizmom kako bi se nastavilo sa evropskim putem", naglasio je Konaković i dodao da bi pozitivna odluka uticala na ukupnu bezbjednost i stabilnost BiH.

On je ocijenio i da bi ubrzanje procesa evrointegracija moglo usporiti odlazak mladih, te dodao da je regionalna saradnja i očuvanje dobrosusjedskih odnosa jedan od prioriteta spoljne politike BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Osim Konakovića, na panelu su učestvovali i ministri spoljnih poslova Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije Ivica Dačić, Filip Ivanović i Bujar Osmani, kao i specijalni izaslanik Velike Britanije za Balkan Stjuart Pič.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()