Konaković otputovao u Brisel gdje je planiran sastanak sa Oliverom Varhelyijem

Konaković je danas boravio u Budimpešti gdje se sastao sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom

06.03.2024. 21:18
  • Podijeli:
Dino_Konakovic_press_foto_UNA-65b3882addb64.webp Foto: UNA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković otputovao je za Brisel gdje je za sutra, četvrtak, najavljen sastanak sa komesarom za evropsko proširenje Oliverom Varhelyjem.

Konaković je danas boravio u Budimpešti gdje se sastao sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom. Njih dvojica su potpisali Akcijski plan o prijenosu znanja o procesu pristupanja EU.

Riječ je o Akcijskom planu prijenosu znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

A nakon brojnih aktivnosti u Budimpešti, kako su naveli iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Konaković je otputovao u Brisel gdje će se sutra sastati sa Varhelyijem.

Varhelyi u jednom od svojih ranijih obraćanja naglasio kako je potrebno "na terenu" ubrzati integraciju, misleći na zemlje Zapadnog Balkana.
"Uvijek govorimo o tome kakve su naše institucijske zadaće, ali sada ćemo govoriti o stvarnoj integraciji na terenu tj. na koji ćemo način ubrzati integraciju. Plan ima za cilj integrirati one partnere sa Zapadnog Balkana koji žele da uđu što prije imajući u vidu sve obaveze koje proizilaze iz naših propisa i pravila. U tom smislu smo spremni im pomoći i staviti na raspolaganje svako sredstvo. Zauzvrat tražimo da time u velikoj mjeri pridonesemo stabilnosti regije u cjelini. Zato ćemo od njih tražiti da se jedni prema drugima odnose na način kako će se odnositi prema nama", rekao je u novembru 2023. godine Varhelyi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()