Konaković: Nadamo se da ćemo uraditi zadatke, ali ne na štetu institucija BiH

Poručio je da u ovom trenutku od Evropske unije potrebno liderstvo i da se ne može govoriti samo o birokratskim procedurama

04.03.2024. 12:16
  • Podijeli:
elmedin konakovic una-6582c66faa35a.webp Foto: UNA

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Italije Antoniom Tajanijem i ministrom vanjskih poslova Alexanderom Schallenbergom zahvalio na podršci koju ove države pružaju BiH.
Konaković je kazao da se sa ministrima Tajanijem i Schallenbergom više puta sreo bilateralno, samo u Italiji dva puta na sastanku ministara vanjskih poslova država EU sa ministrima Zapadnog Balkana

Naveo je da se govorile o iskoracima koje je Bosna i Hercegovina učinila uključujući i uspostavljanje kontakt tačke Europola, početak pregovora o Frontexu što je bitno i sa Evropsku uniju.

"Konstatovali smo što je Varhelyi rekao, da je ovo najbolji izvještaj u historiji Bosne i Hercegovine, ali da ima nekoliko važnih zadataka za koje se nadamo da ćemo biti svjesni i ispuniti na pravi način, ne na štetu institucija BiH bez obzira što je važan trenutak", kazao je Konaković.

Poručio je da u ovom trenutku od Evropske unije potrebno liderstvo i da se ne može govoriti samo o birokratskim procedurama.

"Podsjetili smo se važnosti ekonomskih procesa obim trgovinske razmjene BiH sa EU, zemljama članicama i kandidatkinjama. Izvozimo preko 93 posto u zemlje EU i nemoguće je naći ni približnu alternativu to je naša sudbina u ekonomskom smislu", kazao je Konaković.

Naveo i da ako paket podrške bude implementiran BiH i da dobija milijardu eura i priliku da svoje tržište integriše u tržište EU, a da to liječi strahove od duplog penzionog fonda te mladima daje perspektivu da ostanu.

Konaković je kazao kako je iznenađen time koliko u realnom vremenu ministri vanjskih poslova prate šta se dešava u BiH, te naveo kako mu je Schallenberg prišao u Minhenu nakon pola sata da javi da je u Domu naroda usvojen Zakon o sprečavanju pranju novca.

Poručio je da dolazak ministra vanjskih poslova pokazuje više od bilo kakve poruke.

Konaković je naveo i i da je vanjska politika BiH 100 posto usklađena sa vanjskom politikom Evropske unije, a da u dijelu usklađivanja vizne politike, samo Makedonija ima veću usklađenost, bez obzira što to utiče i na ekonomiju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()