Komisije dale zeleno svjetlo za imenovanje Amidžića: Počela sjednica Predstavničkog doma

Riječ je o zakonima, koji su nalaze među 14 prioriteta Evropske komisije za članstvo BiH u EU

22.08.2023. 13:37
  • Podijeli:
parlament sjednica una (1)-64e49d80441c3.webp Foto: UNA

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH je dala zeleno svjetlo za imenovanje Srđana Amidžića na mjesto ministra finansija BiH, a Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma BiH je podržala dva amandmana na Zakon o VSTV-u koji su ranije bili sporni. 

Nakon toga je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi zastupnici trebali, u skladu s dogovorom koalicionih partnera, izglasati zakone o VSTV-u, o slobodi i pristupu informacijama i o ombudsmanu za ljudska prava.

Riječ je o zakonima, koji su nalaze među 14 prioriteta Evropske komisije za članstvo BiH u EU.

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici i izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Zakonske izmjene predložili su poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i Darko Babalj, a prijedlog je podržala Komisija za finansije i budžet uz dva usvojena amandmana.

Poslanici su predložili da se izmijeni ovaj zakon zbog činjenice da postoji potreba poreskih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obavezni podnijeti poresku prijavu jer sadašnje rješenje ne ostavlja dovoljno vremena za podnošenje prijava.

Predloženo je i povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga.

Pred poslanicima će se naći i inicijativa poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudina Mehmedovića kojom se traži od Vijeća ministara da pokrene postupak izmjene Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine. Poslanik SDS-a Darko Babalj također je pokrenuo inicijativu kojom je zatražio od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u roku od 15 dana dostavi Predstavničkom domu Informaciju o uvozu svinja na područje Semberije nakon eutanazije više od 5.000 svinja iz uvoza.

Također, inicijativa poslanika Naroda i Pravde Nihada Omerovića naći će se na dnevnom redu sjednice, a njome je zatraženo od Vijeća ministara da u roku od 60 dana izmijeni odluke o visini naknade koju plaća operater aviona po prevezenom putniku i toni robe na aerodromima u BiH.

Na kraju sjednice poslanici bi trebali odlučivati da li će dati saglasnost na ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()