Komisija za spoljne poslove preporučila: Ratifikacija na više sporazuma

Data je i saglasnost za ratifikaciju amandmana na sporazum o zajmu

21.12.2023. 14:28
  • Podijeli:
Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH-65843d638c2e0.webp Foto: PARLAMENT.BA

Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dala je pozitivno mišljenje i Domu preporučila davanje saglasnosti za ratifikaciju međunarodnog sporazuma između EU i BiH o učešću BiH u programu Unije pod nazivom Program jedinstvenog tržišta.

Preporučeno je i davanje saglasnosti za ratifikovanje ugovora o grantu /Projekat Koridor "Pet ce" u Republici Srpskoj - Projekat obilaznica Doboj - poddionica Rudanka - Putnikovo brdo/ između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Saglasnost je data i za ratifikaciju Sporazuma o zajmu - Programski zajam za razvojnu politiku zdravstvenih sektora u BiH, između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i na ugovor o grantu /Projekat Koridor "Pet ce" u Federaciji BiH – Projekat obilaznica Doboj - poddionica Putnikovo Brdo – Medakovo/ između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan.

U saopštenju se dodaje da je data i saglasnost za ratifikovanje ugovora o finansiranju /Evropski fond za održivi razvoj – EFSD – Namjenski investicioni okvir jedan/ između BiH i Evropske investicione banke, Projekat: Vjetroelektrana Vlašić.

Saglasnost je data i za ratifikaciju amandmana broj četiri na ugovor o finansiranju zaključen između BiH /zajmoprimac/, Republike Srpske /entitet/ i Evropske investicione banke /banka/ dana 22. septembra 2010. godine sa naknadnim povremenim izmjenama – Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj.

Data je i saglasnost za ratifikaciju amandmana na sporazum o zajmu /Dodatno finansiranje za projekat registracije nekretnina/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj/, te amandmana na sporazum o zajmu između BiH /zajmoprimac/ i Međunarodne banke za obnovu i razvoj /banka/ – Projekat restrukturiranja željeznica Republike Srpske.

Komisija je dala saglasnost i za ratifikaciju sporazuma o zajmu /Projekat unapređenja kvaliteta vazduha/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, zatim sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje BiH – Crna Gora za period 2021–2027. godina između EU koju predstavlja Evropska komisija i BiH koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore koju predstavlja Kancelarija za evropske integracije.

Saglasnost za ratifikaciju data je i za sporazum o finansiranju Programa prekogranične saradnje – Srbija za period 2021–2027. godine između EU koju predstavlja Evropska komisija i BiH koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije koju predstavlja Ministarstvo za evropske integracije.

K znanju su primljeni izvještaji i materijali pristigli Komisiji, a riječ je o zabilješki sa sastanka sa novoimenovanim ambasadorima BiH, izvještaju sa sastanka predsjedavajuće i prvog zamjenika predsjedavajuće Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH Darijane Filipović i Sabine Ćudić sa specijalnim predstavnikom britanskog premijera za zapadni Balkan, izvještaju sa sastanka predsjedavajuće Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH Darijane Filipović sa članovima odbora za spoljne i evropske poslove Predstavničkog doma parlamenta Češke.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()