"Još uvijek se učimo jedni na druge, atmosfera obećava!"

Danas su se u Mostaru sastali lideri SNSD-a, SDP-a i HDZ-a

01.06.2023. 16:55
  • Podijeli:
Niksic i Dodik_Denis Kapetanovic PIXSELL-6478b177951ec.webp Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Lider SDP-a Nermin Nikšić naglasio je da je na današnjem sastanku bio, pored partije na čijem je čelu, i u ime druge dvije partije iz tzv. Trojke.

“Ovdje sam i u ime kolega Forte i Konakovica. Tu sam da pokažemo nase opredjeljenje i spremnost za saradnju. Postoje stvari koje teže dogovaramo što je normalno. Predstoji nam nastavak reformi na putu ka EU, ali mislim da smo na dobrom putu. Postoji dobra energija. Još uvijek se učimo jedni na druge, gradimo povjerenje sada i kako dane prolaze sve je bolje. Siguran sam kako će vrijeme pokazati da će biti koristi za sve građane BiH”, rekao je Nikšić.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović poručio je kako je njihov cilj da pokušaju stvoriti “jedan prihvatljiviji ambijent izvršne i zakonodavne vlasti u BiH za sve”.

“Nakon toga, isto bi se uradilo i u Federaciji BiH. Kad je u pitanju Savjet ministara, dogovorili smo funkcionisanje. Dogovorili da damo po jednu osobu koja bi krenula sa izmjenom Izbornog zakona, moguće da će prvi dio biti od izmjena povjerenstva i druge teme koje moramo riješiti unutar šest mjeseci. Vjerujem da ćemo vrlo brzo uspostaviti mehanitam da dođemo do rješenja. Dohvatili smo se operativnih tema, južne interrkonekcije. Dogovorili smo se oko strateških projekata, npr. da autocestama idemo sa jednom karticom”, rekao je prvi čovjek HDZ-a.

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je kako je dogovoreno da isti akteri jednom mjesečno održe sastanak na kojem bi vidjeli šta je od obećanog ispunjeno I šta dalje treba da se radi. 

“Postoji dobra atmosfera koja obećava. Ovo je potpuno drugačije nego što je bilo u prošlom vremenu, kada je bio SDA i kada smo svaki dan očekivali udarac. Izražavam zadovoljstvo radom i partnerstvom. Činjenica je da je formiran Savjet ministara, Vlada Federacije i sada se mogu donositi odluke za EU pitanja. Dogovorili smo sastanak Vlade Federacije i Narodne skupštine. Očekujem da ćemo se nastaviti viđati svaki mjesec. Naredni sastanak je u Sarajevu”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, sastanku u centralni HDZ-a BiH prisustvovale su i stranačke delegacije koju su činile iz SNSD-a Zoran Tegeltija, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, iz HDZ- BiH Borjana Krišto i Darjana Filipović, te iz SDP-a Nerin Dizdar.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()