Jesu li politička obećanja "ludom radovanje"?

Osam političkih stranaka, 254 predizborna obećanja i samo četiri ispunjena, porazna je statistika koju su predstavili sa portala Istinomjer

05.02.2024. 20:35
  • Podijeli:

Osam političkih stranaka, 254 predizborna obećanja i samo četiri ispunjena, porazna je statistika koju su predstavili sa portala Istinomjer.

Iako je u posljednje vrijeme usvojeno nekoliko reformskih zakona i ostvaren pomak na evropskom putu BiH, predizborna obećanja stranaka koje čine vlast na BH nivou, gotovo da uopšte nisu ispunjena. Pokazalo je to istraživanje portala Istinomjer, koji je analizirao obećanja političkih stranaka iz izborne kampanje uoči Opštih izbora 2022. godine.

Osam političkih stranaka, 254 predizborna obećanja i samo četiri ispunjena, porazna je statistika koju su predstavili sa portala Istinomjer.

"Ako tome dodamo da dva obećanja koja su ispunjena se tiču zakona o VSTV-u tako da su provođene aktivnosti na ispunjavanju četiri obećanja jer su dva o VSTV-u ponuđena od strane dvije političke stranke, pa su oba ocijenjena kao ispunjena. Vršene su aktivnosti na još stotinjak obećanja koja su dobila status kao započeto", kaže Dalio Sijah, Istinomjer.

Najviše se radilo na ispunja 14 ključnih prioriteta i čitav fokus u prvoj godini mandata je upravo bio na tome, da se ubrza evropski put ali pitanje je koliko su i u tome bili uspješni. Različitost programa stranaka se ogleda i u njihovim obećanjima.

"Obećanje koje se ticalo praga za ulazak u PDV sistem sa 50 na 100 hiljada maraka, tako je ispunjeno obećanje naroda i pravde da će se to desiti dok sa druge strane je prekršeno obećanje Naše stranke koja je obećala suprotno da će smanjiti prag za ulazak u sistem PDV-a. Tako vidimo da partije koje formiraju vlast daju ponekad i različita obećanja. Najbolji primjer je da SNSD obećava da BiH neće ići u NATO dok sve ostale partije su predjeljene za NATO integracije", istakao je Sijah.

Vlast sa različitim obećanjima i programima. Šta to govori o koalicijama?

"To nisu programske koalicije, to su koalicije interesa, odnosno matematike i to nije od juče. Znači eto vidite da imate zajedno konzervativce, liberale imate ljevicu, imate desnicu i to je ako pogledate na svim nivoima vlasti, to je prosto jedna ludnica", smatra Srđan Puhalo, politički analitičar.

Neispunjavanje obećanja političara koja daju u predizbornom periodu nije ništa novo, ističu naši sagovornici.

"Obećanje ludom radovanje, znači političari znaju da nešto moraju pričati pred izbore, da nešto moraju obećavati, da nešto moraju da kažem isfolirati i onda dolaze ta obećanja", kaže Puhalo.

"Ako političari u BiH već 34 godine žive od prevara i na prevarama nema nikakvog razloga da po tom principu funkcioniraju i 35-u godinu. Za razliku od EU i velikog dijela EU gdje političar nešto obeća to isto obećanje mora i realizirati", smatra Emil Karamatić, novinar.

Karamatić je na primjeru jednog političara objasnio kako nastaju obećanja.

"Meni najbližeg ovdje političara u Hercegovini Dragana Čovića koji kaže jedan od idućih dana. Mi već 20 godina slušamo tog čovjeka kako je jedna od idućih srijeda ključna", pojasnio je Karamatić.

Godinama slušamo ista obećanja, bez ikakve promjene. Upravo u tome se krije i odgovor na pitanje zašto evropki put, za koji se zalažu sve stranke, traje ovako dugo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()