Jesu li građani upravu kad kažu da će se EU raspasti prije nego što BiH postane članica?

Bosna i Hercegovina dobila uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom

09.11.2023. 20:00
  • Podijeli:

Komisija će preporučiti ili komisija preporučuje. Dan nakon objavljivanja izvještaja Evropske komisije uslijedila je ispravka. A dok se izvještaj još tumači, mi smo razgovarali sa strukom o tome kakva atmosfera vlada unutar članica Evropske Unije, koja i sama prolazi kroz krizni period.

Bosna i Hercegovina dobila uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Postavlja se pitanje koje svjetlo sija u Evropskoj uniji, jer mnogi smatraju da prolazi kroz jednu od težih kriza u njenoj istoriji, dok Ćerimagić tvrdi da je u krizi od kako je nastala.

"Evropska Unija je definitivno pred mnogim izazovima. Srce njene integracije, ono što je nju činilo posebno u odnosu na svaku drugu zajednicu na svijetu jeste njeno jedinstveno tržište koje se u ovom trenutku nalazi pred velikim izazovima, ekonomskim i svakim drugim i u tom smislu treba pronaći svoje novo ja, odnosno kroz određene reforme, kroz adaptaciju na globalne tokove treba da se pripremi", smatra Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost.

"Ne samo EU, već generalno politički Zapad sve više gube utrku i na Balkanu, ne samo istočno od Evrope iz razloga što ne dolaze sa konkretnim prijedlozima, što se ništa ne dešava i što se sve pretvoilo u jednu veliku birokratsku aparaturu koja često obećava novac kredite i tako dalje i ništa se ne dešava. Evo BiH godinama tapka u mjestu dok se svijet rapidno mijenja", mišljenja je Jahja Muhasilović, geopolitički analitičar.

Sa druge strane, tu su i politički izazovi za Evropsku uniju, potrebno je pripremiti se za proširenje i reformisati način odlučivanja. Međutim ni tu nije kraj.

"Na sve to imamo ovu geopolitičku situaciju od Bliskog istoka preko Ukrajine do odnosa sa Kinom pa i odnosa sa SAD-om. Tako da jako je puno izazova i EU nije poznata po tome da na više terena u isto vrijeme da djeluje ali međutim ona je poznata po tome da se kroz krize ojačava, mijenja i postaje drugačija", ističe Ćerimagić.

Dok se bori sa izazovima, vrlo često od političara ali i građana čujemo da će se EU raspasti prije nego što BiH postane članica.

Koliko ima istine u tome?

"Sasvim sigurno će rezultirati nekom da tako kažem korjenitijom promjenom čitave evropske arhitekture, to je manje više sada sigurno. Da li će doći do raspada ili ne, ovo su sada špekulacije na nivou da li će početi rat ovdje ili ondje, međutim nesporno je pred sobom EU ima jako puno zadataka koje treba riješiti i nijedan nije lagan", kaže Adnan Huskić, vanjskopolitički analitičar.

Kada se sve oduzme i sabere, ipak je EU struktura u interesu država članica, ističe Huskić.

Posle svake kiše dođe sunce pa isto tako je moguće da će nakon ove krize Evropska Unija postati još jača ili ćemo gledati neki drugi scenarij. Ko zna koji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()