UEFA pomno prati situaciju: Hoće li Španija biti kažnjena uoči EP-a?

Zbog korupcijskog skandala neki od kandidata su suspendovani, baš kao i bivši čelnik Luis Rubiales koji je kažnjen zbog seksističkog skandala u finalu Svjetskog prvenstva za žene.

28.04.2024. 21:06
  • Podijeli:
Španija Španci Furija_Martin Meissner AP Tanjug-648f78c218e1a.webp Foto: Martin Meissner / AP / Tanjug

Evropska nogometna federacija (UEFA) s velikom pažnjom posmatra šta se sve događa u španskom nogometu i mogla bi reagovati izbacivanjem tamošnjih klubova iz svojih takmičenja ukoliko se dokaže umiješanost politike u sport, piše As.

Naime, Barcelona želi tužiti Španski nogometni savez zbog onog što smatra nepravdom na posljednjem El Clasicu protiv Reala, a UEFA-i se ne sviđa i što još uvijek nije izabran novi predsjednik.

Zbog korupcijskog skandala neki od kandidata su suspendovani, baš kao i bivši čelnik Luis Rubiales koji je kažnjen zbog seksističkog skandala u finalu Svjetskog prvenstva za žene.

Ostvari li UEFA prijetnju to bi značilo da španski klubovi ne bi mogli nastupati u evropskim takmičenjima te španska reprezentacija na Evropskom prvenstvu i Ligi nacija, a o svemu se raspisala i Marca.

"FIFA je u posljednje vrijeme kažnjavala saveze poput Perua, Čada, Gvatemale, Kenije, Trinidada i Tobaga te Zimbabvea. Naredni bi na redu mogao bi biti španski. U Nyonu i Zurichu bili su šokirana kad se pojavila informacija o izvjesnoj kazni. Nakon sastanka su shvatili da se događa nešto što do sada nije viđeno", piše Marca te dodaje:

"Obje organizacije smatraju da je Predsjednik Vrhovnog vijeća za sport Španije Rodriguez Uribes prekršio sve dogovoreno i da mora dati uvjerljivo objašnjenje za svoje postupke ili će Španija početi trpiti posljedice. Te posljedice odnose se na Euro 2024, Svjetsko prvenstvo 2026 i sva evropska takmičenja španskih klubova. Ovo nije prijetnja bez pokrića, to je sada stvarnost."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()