Izrael pristao na zahtjev SAD: Prije napada na Rafu saslušaće se mišljenje Vašingtona

Vašington je saopštio da ne može da podrži operaciju na Rafu bez adekvatnog i pouzdanog humanitarnog plana.

28.04.2024. 21:24
  • Podijeli:
rafa, palestina, pojas gaze, izrael - 24 mart 2024 - profimedia-65fff00d7d3d5.webp Foto: Profimedia

Izrael se saglasio da sasluša zabrinutosti i mišljenje SAD prije pokretanja ofanzive na granični grad Rafu u Pojasu Gaze, izjavio je danas portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće DŽon Kirbi.

Neimenovani zvaničnik izraelskih bezbjednosnih snaga rekao je sredinom sedmice da se vojska priprema da evakuiše palestinske civile iz Rafe i da napadne uporišta palestinske militantne organizacije Hamas u tom gradu, uprkos upozorenjima međunarodne zajednice na eventualnu humanitarnu katastrofu.

Vašington je saopštio da ne može da podrži operaciju na Rafu bez adekvatnog i pouzdanog humanitarnog plana.

"Uvjeravaju nas da neće krenuti na Rafu sve dok ne budemo imali šansu da im pružimo svoje mišljenje i zabrinutosti", naglasio je Kirbi.

Američki državni sekretar naredne sedmice posjetiće region i Kirbi je istakao da će nastaviti da vrši pritisak za privremeni prekid vatre za koji Vašington tražu da traje najmanje šest sedmica.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()