Izmjene izbornog zakona: Dogovor političkih aktera u BiH ili nametanje?!

Šmit upozorio, poliitčari danas odgovorili

20.12.2023. 20:05
  • Podijeli:

Nakon upozorenja i posljednjeg poziva Kristijana Šmita domaćim vlastima o mogućem nametanju odluke o izmjenama izbornog zakona, danas pristižu reakcije. 

Kao po očekivanju, vlast neusaglašena po pitanju izmjena izbornog zakona BiH ali i nametanja odluke.

 Danas domaće vlasti odgovaraju. Ministru bezbjednosti nije jasno šta Šmit uopšte radi u BiH.

"Ne znam kome on misli da nameće, on nije ustavna kategorija, nije parlamentarac. Ne znam šta da mu poručim nego da ide kući. Idi kući čovječe, bavi se svojim poslom, mani se nas ovdje, mi smo spremni da donesemo zakon, ja sam prvi koji želi da poboljša kvalitet izbornog dana", kazao je Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH.

Kako kaže ministar Konaković, Trojka je spremna da 24 sata radi na izmjenama izbornog zakona, ali boji se da kvalifikovane većine po tom pitanju nema.

"Raduje me najava visokog predstavnika da će ukoliko se ne riješi ovaj dio Izbornog zakona među nama političkim akterima, on nametnuti te izjave, to pozdravljamo, pozivamo ga da istraje da to do kraja realizuje", rekao je Elmedin Konaković,  ministar vanjskih poslova BiH.

Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH poziva partnere da se što prije sami dogovore.

"Pozivamo partnere da što prije dogovorimo sami ove izjave a ukoliko ne bude dogovora uredu je da Visoki predstavnik nametne nešto što suštinski nije politička stvar. Ne može biti politička stvar identifikacija birača i neko modernije brojanje glasova", kaže Forto.

 Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kritikovao je najavljene tehničke izmjene Izbornog zakona i istakao da su one neprihvatljive.

"Apsolutno sam protiv toga da visoki predstavnik nameće bilo kakva riješenja. Mi potičemo kolege da se ne raziđemo dok ta ne dođu na red sva ta pitanja pa i ta kredibilnost izbornog procesa o kojem se najviše govorilo. Pa gdje ima većeg ugrožavanja integriteta ukoliko se neko lažno predstavlja u institucijama BiH, je li to svrha, govorim o članu Predsjedništva", poručuje Čović.

Prvi čovjek SNSD-a, pak najavio je da ukoliko Šmit nametne odluku o izmjeni izbornog zakona, Republika Sprska će formirati svoju izbornu komisiju koja će provesti lokalne izbore u tom entitetu.

A oni koji su za nametanje odluke od strane Šmita su članovi neformalne grupe Restart koji su se okupili danas ispred OHR-a.

"Ove stvari oni nikada neće usvojiti, čak i ako bi usvojili palo bi na Domu naroda, za šta i služi Dom naroda, za blokade svih pozitivnih procesa, a pozitivan proces bi bio da potvrdimo na izborima da li dobijaju broj glasova ovi koji nas vode u krivom smjeru već 28 godina", kaže Suad Đozić, predstavnik neformalne grupe ReSTART.

 I opet u raskoraku između donošenja rješenja i njihovih nametanja, koja do sada nisu bila plodna.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()