Isak: Entiteti i kantoni nikada neće kontrolisati državnu granicu

Državna granica u isključivoj je nadležnosti države Bosne i Hercegovine, a ne administrativnih jedinica, odnosno entiteta i kantona koji se nalaze u sastavu države BiH, poručeno je

09.11.2023. 17:17
  • Podijeli:
ramo isak una-650c3af8eb588.webp Foto: UNA

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić saopštili su kako Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Federalna uprava policije kao i ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine nikada neće pristati na bilo kakvo oduzimanje nadležnosti državi Bosni i Hercegovini.

Državna granica u isključivoj je nadležnosti države Bosne i Hercegovine, a ne administrativnih jedinica, odnosno entiteta i kantona koji se nalaze u sastavu države Bosne i Hercegovine. Granična kontrola i prelazak državne granice Bosne i Hercegovine u direktnoj je nadležnosti Granične policije Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u stalnom je kontaktu s predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji nikada neće pristati na to da se kontrola nad granicom, na bilo koji način, stavi u nadležnost entiteta ili kantona, odnosno da se derogiraju nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Posebno ukazujemo na važnost jačanja Granične policije Bosne i Hercegovine jer, prema informacijama kojim raspolažemo s državnog nivoa vlasti, prošli saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ostavio je devastiranu Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. Trenutni saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine fokus je stavio na jačanje Granične policije Bosne i Hercegovine posebno u dijelu ljudskih kapaciteta i materijalno-tehničke opremljenosti kako bi se stvorili uslovi da se Granična policija Bosne i Hercegovine sama, bez učešća nižih nivoa vlasti, bori sa savremenim sigurnosnim izazovima.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić pozivaju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića da se ne upušta u pokušaj prenošenja nadležnosti s državnih institucija na entitete i kantone jer tome će se suprotstaviti prvo članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a onda i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()