Hurtić o uništavanju zastava BiH i Islamske zajednice u Prijedoru: Povratničke porodice su s pravom zabrinute

Zastave su pocijepane i na Šehidskom mezarju "Skela" u Zagradu, a Hurtić je to sve osudio

30.09.2023. 21:30
  • Podijeli:
sevlid hurtic Patrik Macek - PIXSELL 22-64709f9bc246a.webp Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Reakcija ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlida Hurtića nakon što je na ulazu u Čaršijsku džamiju i Medžlis Islamske zajednice Prijedor jutros oko četiri sata slomljen bajrak, a iscijepane zastave BiH i Islamske zajednice.

Zastave su pocijepane i na Šehidskom mezarju "Skela" u Zagradu, a Hurtić je to sve osudio. 

"Uništavanje zastava na ulazu u centralnu Čaršijsku džamiju i na Šehidskom mezarju Skela u Prijedoru, nastavak je višemjesečnih napada i pritisaka na Bošnjake u entitetu Republika Srpska, koje najoštrije osuđujem", rekao je.

Predsjednik Medžlisa u Prijedoru i mutevelija džemata Čaršija-Stari Grad prijavili su slučaj policiji, koji su kazali da je uviđaj u toku. No, Hurtić upozorava da moraju biti pronađeni i krivci kako bi bili adekvatno kažnjeni.

"Iako sam nakon brutalnog napada tokom mjeseca ramazana na porodicu Memišević u Višegradu, djelovao institucionalno, održao sastanke s najvišim entitetskim zvaničnicima, uprkos obećanjima, ovaj slučaj nikada nije rasvijetljen. Umjesto toga, uslijedio je još niz napada na povratnike u Bratuncu, Zvorniku, Osmacima i evo, po ko zna koji put u Prijedoru. Većina ovih napada je motivisana vjerskom i nacionalnom mržnjom", kazao je.

Naglašava da brojni slučajevi napada na povratnike u RS nisu razriješeni te da to mora biti prioritet zarad očuvanja mira.

"Brojna ubistva i napadi na povratnike i njihovu imovinu od početka povratka do danas nisu rasvijetljeni, a posljednji napadi, koji nisu dobili sudski epilog, samo dodatno ulijevaju strah u živote ove ranjive populacije. Brojne porodice me svakodnevno kontaktiraju, jer su s pravom zabrinute za sigurnost svojih porodica. Zbog svega navedenog, ponovo pozivam, prije svega, istražne i pravosudne organe u entitetu RS, ali i na državnom nivou, da se prioritetno posvete rješavanju napada na povratnike i imovinu Islamske zajednice u proteklim mjesecima", poručio je.

Istaknuo je da je "svaki neriješeni slučaj vjetar u leđa novim počiniocima, koji u budućnosti može dovesti do eskalacije, a za što će odgovornost snositi oni čija je obaveza da sprečavaju ovakve napade".

Na kraju je podsjetio i na dejtonsku obavezu održavanja sigurnosti povratnika.

"Podsjećam da napadi na povratnike predstavljaju direktno kršenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojem je navedeno da će "strane osigurati da se izbjeglicama i prognanicima omogući siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, proganjanja ili diskriminacije naročito zbog njihovog etničkog porijekla, vjeroispovijesti ili političkog uvjerenja", zaključio je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()