Hitno zasjedanje: Danas rasprava o sprječavanju sukoba interesa

Sjednica će početi u 14 časova.

08.03.2024. 08:16
  • Podijeli:
Dom_naroda_parlamentBiH_sjednica_foto-UNA1-65ba228763b51.webp Foto: UNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održaće danas hitnu sjednicu na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je jedan od ključnih uslova za dobijanje statusa kandidata BiH za članstvo u EU.

Savjet ministara utvrdio je prije dva dana Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i uputio ga Parlamentarnoj skupštini sa zahtjevom za hitno razmatranje, što znači da poslanici i delegati ne mogu predlagati amandmane.

Ovaj zakonski prijedlog nosi oznaku EU kao potvrdu usklađenosti sa zakonodavstvom EU i međunarodnom praksom i njime se ispunjava jedan od 14 prioriteta u oblasti vladavine prava u procesu evropskih integracija BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.


Cilj zakona je sprečavanje sukoba interesa u vršenju javnih dužnosti u institucijama na nivou BiH, odnosno uklanjanje privatnih uticaja na donošenje odluka, jačanje integriteta, objektivnosti, nezavisnosti, nepristranosti i transparentnosti u vršenju javne dužnosti, prevencija i borba protiv korupcije, te jačanje povjerenja građana u institucije.

Predloženim zakonom, uz široko definisan sukob interesa u skladu sa standardima Savjeta Evrope, precizirane su obaveze i odgovornosti nosilaca javnih funkcija, nespojivosti u vršenju druge funkcije ili posla uvođenjem jasnih i jedinstvenih pravila koja ograničavaju vršenje više funkcija ili poslova.

Prijedlog zakona sadrži i odredbe o dužnosti podnošenja izvještaja o finansijskom stanju i imovini nosilaca javne funkcije i njegovih bliskih srodnika, provjeri navedenih podataka i javnom objavljivanju registra nosilaca javnih funkcija i njihove imovine, kao i odredbe o osnivanju samostalne, nezavisne sedmočlane komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou BiH.


U skladu sa odredbama ovog zakona nosilac javne funkcije u institucijama na nivou BiH dužan je komisiji u roku od 30 dana od dana stupanja na javnu funkciju podnijeti izvještaj o finansijskom stanju i imovini za sebe i bliske srodnike, u skladu sa stanjem na dan izbora ili imenovanja, a nakon toga na godišnjem nivou, najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Podaci iz javnog registra imovine nosilaca javnih funkcija, njihovih bliskih srodnika i povezanih osoba u institucijama na nivou BiH biće objavljeni na službenoj internet stranici komisije, u skladu s važećim propisima o zaštiti ličnih podataka.

Sjednica će početi u 14 časova.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()