Helez dostavio Predsjedništvu BiH spisak: Ko će biti novi generali OSBiH

Za načelnika Zajedničkog štaba OSBiH predložen je Gojko Knežević, a na mjesta njegovih zamjenika za operacije odnosno resurse Marko Stojčić i Mirsad Ahmić

10.11.2023. 14:20
  • Podijeli:
zukan_helez_anadolija 1-63f7c95cc1bf5.webp Foto: Anadolija

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez proslijedio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine spisak sa imenima članova novog generalskog kora Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovaj spisak Helez je usaglasio sa svojim zamjenicima Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem. Na spisku se nalaze imena 13 generala čija imenovanja već na narednoj sjednici treba da potvrdi Predsjedništvo BiH, a potom i Parlamentarna skupština BiH.

Za načelnika Zajedničkog štaba OSBiH predložen je Gojko Knežević, a na mjesta njegovih zamjenika za operacije odnosno resurse Marko Stojčić i Mirsad Ahmić.

Mirzet Lubenović je predložen za komandanta Operativne komande, a za zamjenike za operacije i resurse Nebojša Bošnjak i Zdravko Rezo.

Na mjesto komandanta Komande za podršku predložen je Tomo Kolenda, a za zamjenike za operacije i resurse Jasmin Čajić i Radovan Jović.

Slaven Blavicki, Fahir Žilić i Milorad Krajšumović su predloženi za komandante Četvrte, Pete i Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH.

Na poziciju generalnog inspektora u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane predložen je Edin Fako.

Prije nekoliko dana NATO i EUFOR uputili su novo pismo Helezu, Goganoviću i Galiću, te ih upozorili da je kašnjenje u imenovanju od 19 mjeseci nedopustivo, te da predstavlja presedan. NATO i EUFOR, podsjećamo, u nekoliko navrata do sada su upozoravali na činjenicu da je postojećem generalskom koru mandat istekao još u martu prošle godine.

Problema je bilo i kod usvajanja strukture generalskog kora, koje je Helez dostavljao uredno Predsjedništvu BiH, ali je konstatno imao opstrukcije iz kabineta Denisa Bećirovića.

Kako je već Faktor pisao, Željko Komšić i Željka Cvijanović su bili saglasni, ali je zamjerke imao jedino Bećirović koji je tražio dodatne konsultacije na konsultacije, a u nekoliko navrata upravo zbog neimenovanja novih generala Oružanih snaga BiH intervenirali su i NATO Štab u Sarajevu i EUFOR. Upozorili su Predsjedništvo BiH da se krši Zakon o odbrani BiH jer je postojećem generalskom koru mandat istekao prošle godine.

Struktura generalskog kora napokon je usvojena u Predsjedništvu BiH u julu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()