HDZ i SNSD protiv hitne procedure za usvajanje paketa integriteta izbornog procesa

Iz parlamentarnih klupa Trojke mogle su se čuti optuzbe kako se pojedini kriju iza Poslovnika i procedura, a da suštinski nisu za integritet izbornog proces

29.12.2023. 11:46
  • Podijeli:
parlament sjednica una (1)-64e49d80441c3.webp Foto: UNA

Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine BiH trenutno raspravlja o hitnosti procedure kada je riječ o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, koje je u parlamentarnu proceduru uputila SDA.

Izmjene se odnose na intergirtet izbornog procesa, tačnije uvođenje tehnologija u izborni proces, koje bi znatno umanjile malverzacije tokom izbora, manipulisanje izbornim rezultatima, krađe.

Rasprava se vodila sat vremena. Poslanici iz SNSD-a kazali su da su protiv hitne procedure, optužujući SDA da su izmjene pisane u saradnji s pojedinim ambasadama.

Kažu da je riječ o obimnim izmjenama koje ne trebaju da se “prelamaju preko koljena”. Tvrde kako su ZA izmjene Zakona u kontekstu uvođenja novih tehnologija, ali ne hitni način.

Protiv hitnog usvajanja je i HDZ. Tvrde kako su i oni ZA nove tehnologije, ali da nikada neće podržati izmjene Izbornog zakona koje ne uključuju i, kako kažu, zaštitu konstitutivnih naroda, u ovom slučaju legitimno predstavljanje.

Iz parlamentarnih klupa Trojke mogle su se čuti optuzbe kako se pojedini kriju iza Poslovnika i procedura, a da suštinski nisu za integritet izbornog procesa, ipak, ukoliko to transparentno kažu, javnost će ih osuditi i optužiti da su za krađe na izborima. Podsjetimo da je visoki predstavnik nedavno najavio kako ce on, ukoliko to Parlament BiH ne odluči, nametnuti odluku.

Nakon rasprave pristupilo se glasanju. Od 36 prisutnih, 27 je glasalo da se o izmjenama Izbornog zakona raspravlja po hitnoj proceduri, 9 je bilo protiv, bez suzdržanih. Postoji opšta i entitetska većina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()