HDZ: Evropska komisija je prepoznala napredak naše domovine, pozivamo partnere na brzi dogovor

Uputili su čestitke domaćim partnerima ali i posebno premijeru Hrvatske

12.03.2024. 18:54
  • Podijeli:
HDZ_logo_UNA-1667901375094.webp Foto: UNA

HDZ Bosne i Hercegovine pozdravio je odluku Evropske komisije o izdavanju preporuke Evropskom vijeću za otvaranje procesa pregovora između BiH i Evropske unije, koju je danas u Evropskom parlamentu najavila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Evropska komisija je prepoznala napredak koji je naša domovina ostvarila u prethodnom razdoblju, te posebno smo ponosni da se to dogodilo u sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojeg predvodi predsjedavajuća Vijeća ministara i dopredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto", stoji u saopćenju HDZ-a.

Poduzimanje aktivnosti na evropskom putu Bosne i Hercegovine ostaje visoko u prioritetima dužnosnika HDZ-a BiH na svim razinama vlasti, navodi se, kao što je i bilo 2016. godine kada je predan zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

"Uvažavajući preostale izazove na evropskom putu, HDZ BiH poziva partnere u vlasti na žurno postizanje dogovora o ključnim pitanjima, a osobito o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kako bi se konačno okončalo narušavanje ustavnih prava hrvatskog konstitutivnog naroda, te kako bi se u potpunosti zaštitila demokratska volja birača i osiguralo ozračje za produktivan politički dijalog", poruka je HDZ-a.

Uputili su čestitke domaćim partnerima ali i posebno premijeru Hrvatske.

"Ovim putem, HDZ BiH upućuje zahvalu i čestitke svim partnerima i dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije, a na osobit način premijeru Andreju Plenkoviću koji nas još od 2016. godine i predaje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji podupire u ovom procesu. Također zahvaljujemo Vladi Republike Hrvatske i partnerima koji su svojim radom doprinijeli postizanju ovog važnog iskoraka kako bi 2024. godina u potpunosti bila godina dijaloga, stabilnosti, i ubrzanog razvoja BiH", poručuju iz HDZ-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()