Federacija BiH: Politička kriza dostiže vrhunac

HDZ BiH zajedno sa strankama okupljenim oko SDP-a, za sljedeću sedmicu najavljuje Odluku o formiranju Vlade Federacije

25.03.2023. 20:00
  • Podijeli:

Politička kriza u Federaciji BiH dostiže vrhunac.

HDZ BiH zajedno sa strankama okupljenim oko SDP-a, za sljedeću sedmicu najavljuje Odluku o formiranju Vlade Federacije. 

Uslijedila su žestoka reagovanja SDA i DF-a koji ovakav potez nazivaju gaženjem Ustava Federacije BiH i pokušajem zaobilaženja potpredsjednika Federacije iz bošnjačkog naroda Refika Lende, koji je najavio da ovakva vlast nema njegovu podršku.

 Sporazum potpisan, fotelje podijeljene.

 Strankama okupljenim oko SDP-a BiH pripast će 10 ministara i premijer FBiH. HDZ-u će pripasti šest ministarstava, i to ona koja su imali u prethodnom mandatu - finansije, kultura i sport, prostorno uređenje, pravda, saobraćaj i zdravstvo.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH kazao je da do kraja utorka, a to je 28. mart koalicioni partneri trebaju dati imena u skladu sa rasporedom, da bi u srijedu, najkasnije 29., predsjednica FBIH, u skladu sa Ustavom, trebala imenovati Vladu FBiH.

 U strankama Trojke i partnera još traju pregovori ko će dobiti koje ministarstvo. 

Međutim, veći problem biti će saglasnost potpredsjednika FBiH Refika Lende na imena premijera i ministara, a bez čijeg potpisa nema imenovanja Vlade FBiH.

"Kako ćemo zaobići gospodina Lendu? Mi nismo planirali da ga zaobiđemo, u ovom sporazumu i piše šta su ustavne nadležnosti i obaveze. Mi ćemo ponuditi sastav Vlade i dokazati da imamo parlamentarnu većinu", kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

 Refik Lendo odgovara i optužuje.

 "HDZ i Osmorka ignoriraju Ustav FBiH i opstruiraju i blokiraju formiranje vlasti". 

Jučerašnji sporazum naziva osnovom za budući dogovor za pregovore sa strankama koje imaju većinsko povjerenje Bošnjaka.

"Ignorisanje Kluba Bošnjaka i mene kao potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, izabranog na prijedlog tog kluba, nije ništa drugo nego nepoštovanje Ustava FBiH i izborne volje bošnjačkog naroda. Ustav FBiH predviđa da predsjednik, uz saglasnost oba potpredsjednika, imenuje Vladu FBiH. Dok je taj Ustav na snazi, svi smo dužni da ga poštujemo", poručuje Lendo.

 U DF-u smatraju da se, pokušajem zaobilaženja Ustava FBiH, izlazi u susret HDZ-u, i od strane Trojke i međunarodne zajednice apostrofirajući ih kao svojevrsne vladare BiH, protiv čega će se boriti.

Dennis Gratz, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kaže da prisustvujemo jednom antidemokratskom činu otimanja vlasti od građana i građanki FBiH na način da se pokušava stvoriti situaciju kojoj će se formirati vlast bez saglasnosti potpredsjednika FBiH.

 Predviđeni Ustavni rok za formiranje Vlade FBiH je šesti april i pred Federacijom je nova politička kriza koja se može riješiti ili političkim dogovorom ili novim odlukama od strane Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()