Evo šta je poručeno nakon sastanka Vlade FBiH, Sattlera i Murphy

Ambasador Murphy ovim povodom poručio je da je ovo ključni trenutak za Federaciju

20.06.2023. 14:12
  • Podijeli:

Naši domaćini pokazuju da su opredijeljeni da stoje iza Vlade Federacije BiH na način da su spremni da radimo na projektima koji su prioriteti Federacije BiH, a koji su u interesu građana, kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić nakon sastanka s šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaelom Murphy.

"Oni su svojim dosadašnjim ponašanjem i pristupom dokazali da su prijatelji BiH i da su na raspolaganju. Drago mi je da smo se složili, prije svega da je ključno opredjeljenje Vlade vladavina prava, borba protiv kriminala i korupcije. Informisani su o dosadašnjim aktivnostima. Pričali smo o fiskalnoj reformi, energetskoj tranziciji i onome što predstoji. Upoznali smo ih sa izazovima sa kojima se susrećemo. Sve što smo uradili do sada uradili smo jednoglasno. Pred nama su izazovi kako ćemo to jedinstvo prebaciti u Parlament FBiH. Naše opredjeljenje je da nećemo odustati od nasih prioriteta", poručio je Nikšić.

Ambasador Murphy ovim povodom poručio je da je ovo ključni trenutak za Federaciju.

"Nakon 4 godine tehničkog mandata, čelnici Vlade sada imaju priliku da isprave propušteno. Tokom sastanka razgovarali smo o vladavini prava, donošenju svih propisa koji će omogućiti transformaciju javnih preduzeća kako bi se osiguralo još radnih mjesta. Između ostalog, jako je bitno donošenje zakona o južnoj interkonekciji. Apelujemo na lidere stranaka i na Vladu da ovaj zakon bude donesen što prije i da se što prije donesu svi bazični zakoni koji su neophodni za reforme. Što se tiče SAD želimo poslati poruke, spremni smo pomoći svim liderima da isprazne priče pretvore u prave priče za dobrobit građana. Smatraćemo odgovornim one koji to propuste ovu šansu u korist svojih ličnih koristi. Prilike kao što je ova su rijetke. Ukoliko se propuste, propuštene su zauvijek. Nadam se da ce Vlada u potpunosti iskoristiti ovu šansu", kazao je Murphy.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler poručio je da su ovakve šanse rijetke i u nekom trenutku nestaju.

"Kandidatski status je signal, ali i zadaća za sve nivoe vlasti da rade još više na ispunjavanju uslova. Ključna je spremnost da se iskoristi period za jedan ubrzan proces integracija, brzu dinamiku integrisanja na EU tržište, intenzivna regionalna saradnja i konkretne aktivnosti na temeljnim pitanjima kao što su borba protiv korupcije i kriminala. Četvrta stvar je najava više novca, ulaganja, gdje ćemo pokazati da naša podrška nije samo deklarativna. Sada imamo sazive Vlada koje su spremne da rade mnogo više i bolje", poručio je Sattler.

Dodao je da proces EU integracija uživa podršku preko 90 posto gradjana Federacije.

"Razgovarali smo o reformi poreske politike, reformi javnih preduzeća. Govorili smo o potrebi privlačenja investicija, stvaranja radnih mjesta. Govorili smo i o drugim pitanjima koja se tiču slobode okupljanja, rada medija, borbe protiv koupcije i organizovanog kriminala. Predali smo listu 27 prioriteta koji se trebaju odraditi u narednom peroodu u Federaciji. Tri ili četiri su već na dnevnom redu sjednica Vlade i Parlamenta. S naše strane ispružena je ruka svima onima koji su sprmeni i voljni da rade teški i zahtjevni posao a koji bi u konačnici unaprijedio povjerenje i zivot građana", zaključio je Sattler.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()