Dokument o mirnom razdruživanju uskoro na stolu

Predviđa formiranje dvije nezvisne teritorijalne zajednice

29.06.2024. 19:55
  • Podijeli:

Dokument o mirnom razdruživanju u BiH je gotov, potvrdio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Poručuje kako će iza toga stati i Vlada, i parlament Republike Srpske, a uskoro će biti ponuđen i Vladi Federacije BiH kako si se izjasnili o njemu.

Dugo najavljivanim dokumentom, koji je, kaže Dodik, veoma ozbiljno pripreman, predviđa da se Bosna i Hercegovina politički razdruži, tako da se formiraju dvije nezavisne teritorijalne zajednice koje će funkcionisati u skladu sa Dejtonom.

„Dakle, određene funkcije koje sada postoje, granica i neke druge trebalo bi da funkcionišu tri do pet godina, a u međuvremenu da se urede odnosi kako bi to najbolje funkconisalo u korist i ljudi i roba tako da ne bude nekih posebnih zastoja te vrste“, kazao je Dodik.

A do zastoja ne bi trebalo ni doći jer u dokumentu o mirnom razdruživanju sa Federacijom BiH ništa nije traženo mimo onoga što se nalazi u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Ako nas svaki dan napadate i svaki dan pokušavate da urušite nadležnosti Republike Srpske samim tim i institucije i stabilnost u Srpskoj, pa šta možete da očekujete. Srpska samo može da traži da na jedan politički i pravni način izađe iz ove zajednice koja svaki dan potvrđuje da Srpskoj ne želi dobro“, poručio je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Podršku ideji o razdruživanju Dodik je dobio i od koalicionih partnera iz Srpske, iako neki priznaju da uvid u dokument još nisu imali.

"Dobro je da taj dokument ima ustavni osnov, kada budemo imali uvid u njega onda ćemo reći nešto više", izjavio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Sada se čeka da se vidi kako će na ovaj dokument reagovati Federacija BiH. Danas na naše pozive niko nije odgovarao, ali nema sumnje da će i to biti jedna od tema na najavljenom sastanku partnera iz vlasti na BH nivou, koji je najavljen za ponedjeljak u Mostaru.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()