Dodik: Pokrenućemo izradu novog Ustava RS

"Ne vjerujem da u srpskom narodu ima dio koji je protiv Republike Srpske", rekao je Dodik

20.06.2023. 16:54
  • Podijeli:
Tan2023-05-2319481452_7 milorad dodik Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP-647a334f51d32.webp Foto: Tanjug/Alexey Filippov/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Banjaluci da će Republika Srpska, ukoliko Ustavni sud BiH nastavi da se ponaša antiustavno, pokrenuti izradu i usvajanje novog ustava Republike Srpske.

"I to u roku od 90 dana, jer je Ustavni sud BiH jučerašnjom mjerom podijelio BiH, ali mi ćemo na bazi izrade novog ustava Srpske afirmisati njenu državnost i štititi njena dejtonska prava", najavio je Dodik nakon sastanka sa predstavnicima
institucija Republike Srpske i političkih partija, povodom najnovije antiustavne odluke Ustavnog suda BiH.

Dodik je novinarima rekao da Republika Srpska, dok je on na njenom čelu, nikada neće dopustiti otimanje njene imovine uprkos bilo kakvim domaćim i stranim pritiscima, kao i da niko neće ugrožavati Republiku Srpsku.

"Ne postoji telefon sa kojeg nas mogu pozvati i reći da povučemo ovo što smo danas zaključili. Ne vjerujemo ništa zapadnjacima, jer su sve ovo kreirali, još malo imamo povjerenje u EU, a ako ne želi da promoviše vladavinu prava, kako to priča, onda je i ona izgubila svaku vrstu legitimiteta.

Dok se ovo ne razriješi i ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH neće biti nikakvih odlučivanja ni o evropskim pitanjima, niti o bilo čemu", istakao je Dodik.

On je napomenuo da je odluka o pojačanom prisustvu policije na entitetskim linijama i donesena jer se znalo "da pripremaju pravne brljotine", te je poručio da Republika Srpska ima snage da se brani, ali da narod ne treba da strahuje jer to ne znači sukobe i rat.

"Nikakvih sukoba ovdje neće biti. Pozivam sve da se politički objedinimo i kada vas budemo zvali na mitinge da dođete, jer je to način naše borbe, nećemo potezati ni puške ni pištolje", rekao je Dodik.

On je ponovio da se posljednjom antiustavnom odlukom Ustavnog suda BiH pokazuje šta je njihov pravi cilj - razvlastiti i uništiti Republiku Srpsku i da su dali "pravno i političko meso" za sve ono što je govorio već deset godina.

"Sudija iz reda bošnjačkog naroda je ratni predsjednik SDA Mirsad Ćeman koji je mijenjao Aliju Izetbegovića, a drugi sudija je Seada Palavrić koja je dugo vremena bila potpredsjednik SDA i kada je napustila tu poziciju otišla je u Ustavni sud. Kada tome dodate još tri stranca koji su podržavali SDA u cijelom ovom periodu, onda vam je jasno da u taj sud ne možemo imati povjerenje", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, učešće dvoje sudija iz Republike Srpske samo je korištenje da se da privid nekog legitimiteta.

"Ovo je trenutak u kojem nećete gledati taj privid već ćete gledati priču koju ste sami zakuvali", poručio je predsjednik Srpske.

On je dodao da bošnjačke sudije žele da upravljaju Republikom Srpskom po programu koji je utvrdio SDA, a to znači da nema entiteta.

Dodik je rekao da će im već danas uputiti pismo u kojem će ih informisati o iznesenim stavovima nakon sastanka i tražiti njihovo izjašnjenje, te ponovio da će od njih zavisiti dalji postupci institucija Republike Srpske.

On je rekao da ga ne zanima opozicija u Republici Srpskoj i da danas neće ništa reći o njima, ali će veoma brzo imati šta da kaže, a da do tada očekuje da se pridruže odbrani pozicije Republike Srpske jer su za to i birani od naroda.

"Ne vjerujem da u srpskom narodu ima dio koji je protiv Republike Srpske", rekao je Dodik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()