Dodik komentarisao obraćanje Lagumdžije u UN: Način imenovanja ambasadora će morati da se mijenja

Govoreći o nastupu Lagumdžije i Šmita u Savjetu bezbjednost, Dodik je poručio da je međunarodna javnost podijelila BiH i priznala realnost.

01.05.2024. 14:44
  • Podijeli:
milorad dodik srna-662237fe256bc.webp Foto: Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarišući ponašanje Zlatka Lagumdžije u Savjetu bezbjednosti UN-a kaže da dosadašnja praksa imenovanja ambasadora očigledno treba da se mijenja.

"Tražićemo smjenu Lagumdžije, ali to nije realno. To zavisi od Predsjedništva BiH koje ima i Komšića i Bećirevića. Do sada se to nije ni dešavalo. Praksa u BiH je takva kada se sastane Predsjedništvo BiH, svaki član predlaže ambasadore kako pripada rasporedu. Ovaj put je pripalo da Bošnjaci imaju ambasadora u UN-u. Kada neko predloži, onda se to ne spori. Ako počnete da sporite nikada ništa ne bi imenovali. To je očigledno praksa koja će se morati mijenjati.", rekao je Dodik.

Govoreći o nastupu Lagumdžije i Šmita u Savjetu bezbjednost, Dodik je poručio da je međunarodna javnost podijelila BiH i priznala realnost.

"Pozvali su Lagumdžiju da govori kao ambasador bez stavova BiH. Zbog te priče je došlo i do prijedloga rezolucije o Srebrenici. Nikakvog usaglašavanja u Predsjedništvu BiH, a praksa UN-a je da ne može zemlja bez stava. Ali eto, oni su odlučili da tako rade", kaže Dodik.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se na sinoćnu sjednicu Savjeta bezbjednosti.

"Zamislite sjednica Savjeta bezbjednost, oni ne puštaju Željku Cvijanović da ode jer joj Amerikanci ne daju vizu, a pozovu Šmita i Lagumdžiju", rekao je Vučić, na šta se nadovezao Dodik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()