Dizdar i Duraković posjetili pretučenog mladića u Bratuncu: Ovo nećemo tolerisati

Naime, Osmana Mehanovića su u Bratuncu prije nekoliko dana pretukla trojica mladića, čime su mu nanesene teže tjelesne povrede

27.06.2023. 20:30
  • Podijeli:
Dizdar_Durakovic_kod_Mehanovica_foto_UstupljenaForografija-649ad137985e5.webp Foto: Ustupljena fotografija

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar i potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković posjetili su danas povrijeđenog mladića Osmana Mehanovića i njegovu porodicu u Bratuncu.

Naime, Osmana Mehanovića su u Bratuncu prije nekoliko dana pretukla trojica mladića, čime su mu nanesene teže tjelesne povrede.

“Svjedoci smo da se ovakvi i slični napadati ponavljaju u povratničkim mjestima. Nema sumnje da su ti napadi motivisani mržnjom, a za cilj imaju zastrašivanje i druge vidove represije nad povratnicima. Koliko god mučni i ogavni ovakvi događaji bili, budite sigurni da će samo povećati našu odlučnost da bolje, više i intenzivnije podržavamo naše povratnike na svakom pedlju naše Bosne i Hercegovine. Ovakve postupke svakako nećemo tolerisati i mirno posmatrati. Pružit ćemo svaki vid zaštite svakom povratniku čija su prava ugrožena. Ovi postupci nisu samo nesmotreni ispad nezrelih pojedinaca. Oni su posljedica intenzivnog zagovaranja i promocije politike šovinizma, podjela, ksenofobije i mržnje, politike zla koja je osuđena pred domaćim i međunarodnim sudovima. Počinitelji ovih nedjela samo su proizvod takvog javnog diskursa i politike. Mi moramo i hoćemo odgovoriti jačanjem podrške povratnicima, integracijom našeg društva i građenjem bosanskohercegovačke zajednice kao društva ravnopravnih ljudi. Za porodicu Mehanović ćemo učiniti sve što je potrebno kako bi se osjećali zaštićeno, sigurno i ravnopravno ovdje u Bratuncu”, kazao je ministar Dizdar.

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković iskazao je podršku porodici napadnutog mladića.

“Napadi u Višegradu u ramazanu su već zaboravljeni, napad u Bratuncu će, također, biti zaboravljen, jer sistem to dozvoljava i ohrabruje potencijalne počinioce. Sve je to rezultat udruženih kampanja. S obzirom na to da je pravda izgubila svoje mjesto u entitetu RS, naša je obaveza da je tražimo na svim drugim nivoima, a u cilju zaštite povratnika u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine”, ističe Duraković.

Oni su pozvali nadležne da pronađu, procesuiraju i sankcionišu odgovorne za napad u Bratuncu, te da učine sve na preveniranju sličnih događaja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()