Denis Šulić za UNU: Fokus je na kontrolisanju cijena i odbrani prirodnih bogatstava

Novoizabrani ministar trgovine i turizma Republike Srpske, Denis Šulić govorio je za UNAworld

15.03.2023. 13:29
  • Podijeli:
denis-sulic1-una-6411ad3818837.webp Foto: UNA

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske, Denis Šulić rekao je za UNU da će prevashodno dio njegovog djelovanja kao ministra biti usmjeren ka tome da svim građanima pokuša dati do znanja da Ministarstvo brine o njima, kao i da je neophodno raditi na očuvanju životne sredine, podizanju ekološke svijesti, ali prije svega iskontrolisati cijene marži koje je ograničila Vlada RS.

"Vlada RS je ograničila marže na osnovne životne namirnice, i to je jedan od fokusa Ministarstva trgovine i turizma RS, Vlade RS, ali i Inspektorata, da zajedno vidimo da li se poštuju ili ne marže na osnovne životne namirnice. Prije svega želimo da vidimo da se poštuju ograničenja koja su data", kaže Šulić.

Republika Srpska ima turistički potencijal

Govoreći o oblasti turizma, Šulić kaže da je sigurno da RS ima mnogo svojih turističkih potencijala.

"Važno je da otvorimo dobru komunikaciju i sa Turističkom zajednicom, hotelijerima, da vidimo koji su njihovi problemi sa kojima se susreću na terenu. Jedan od posebnih fokusa biće i da pokušamo motivisati naše agencije da se bave receptivnim turizmom. Možda možemo dosta naučiti u toj oblasti od susjedne Sjeverne Makedonije ili Srbije, koje su dosta uradile po tom pitanju da agencije dovode ljude u zemlju, da provode vrijeme turisti ovdje, da na taj način povećamo broj noćenja u Republici Srpskoj. Siguran sam da ćemo u narednom periodu napraviti dodatan iskorak u tom polju", kazao je Šulić.

Više promocije

Turistički potencijali Republike Srpske su, smatra Šulić, biseri u čitavoj Evropi i svijetu.

"Sigurno da nisu dovoljno iskorišćeni. Trebamo ih više ispromovisati i iskoristiti, ali ne smijemo dozvoliti da korišćenjem naših turističkih potencijala ugrozimo te bisere, da ih zagadimo i da radimo bilo šte što može dovesti do promjene životne sredine. Prije svega mislim na nacionalne parkove, ali Republika Srpska je bogata istorijskim turizmom koji može biti isto jedna od naših ponuda, pogotovo prema zemljama iz regiona", navodi Šulić.

Dodaje da pored toga RS ima i adrenalinski turizam koji mora dodatno iskoristiti i naravno - zimski turizam. 

"Tu prije svega mislim na Jahorinu i ostale potencijale koje možemo iskoristiti", kaže Šulić.

Rijeke su naši biseri

Povodom nedavnog Međunarodnog dana rijeka Denis Šulić kaže da ih sa posebnom pažnjom treba pokušati sačuvati, prije svega stavljajući akcenat na odlaganje nuklearnog otpada iz Hrvatske u BiH.

"Republika Srpska je nakon najave Hrvatske da želi da gradi nuklearno odlagalište u relativnoj blizini rijeke Une učinila sve da se zaštiti rijeka Una. Bilo je i u NSRS nekoliko zahtjeva da se zabrani koncesija na male HE, sve su to neke svari koje je RS radila i radi u očuvanju rijeka i rječica, koje su jako važne i one su naši biseri", ističe Šulić i dodaje: "Ono što je ispred nas i što je važno, jeste da pojačamo svijest naših mladih sugrađana o važnosti rijeka i čuvanja naših ekoloških potencijala, a onda da i mi stariji to pratimo. Da stanemo u odbranu naših prirodnih bogatstava", navodi Šulić.

Za kraj govoreći o poslu koji ga čeka na funkciji ministra, Šulić kaže da je određenim stvarima potrebnmo vrijeme da se pokrenu.

"Ali ono što znam u mom političkom djelovanju od početka do danas u fokusu je bio čovjek i on će i ostati", zaključio je Šulić.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()