Da li je državna koalicija u krizi?

Situaciju amortiziraju i iz trećeg partnera u vlasti, HDZ-a BiH

25.02.2023. 20:06
  • Podijeli:

Da li je državna koalicija u krizi? Instrukcija ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića, bez saglasnosti Predsjedništva, ambasadi u UN-u, da glasa za zaključak Generalne skupštine u kojem se Rusija poziva da napusti Ukrajinu, izazvala je oštra reagovanja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je Konaković nastavio stopama Bisere Turković i da bi se mogao dogoditi i raspad koalicije na državnom nivou. Istovremeno, i Konaković i HDZ smiruju tenzije.

Glasanje BiH u Generalnoj skupštini UN-a ZA o zaključku da se Rusija odmah i bezuslovno povuče iz Ukrajine, izazvalo je oštre reakcije iz Republike Srpske. 

Predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović upozorila je ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da nema nadležnost da daje instrukcije ambasadoru u UN-u kako da glasa, jer je takva odluka u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH.

"On je ministar spoljnih poslova BiH i u tom smislu treba da predstavlja usaglašenu politiku, a ne politiku koju on misli da treba da provodi. Mislim da ta politika ne vodi ka dobrome i neće dovesti do toga da imamo kompaktan rad u Savjetu ministar, i ako se to nastavi, mi ćemo redefinisati svoje pozicije u svemu tome", kazao je Dodik.

Predsjednik NiP-a smiruje situaciju, stava je da su ovakva pitanja svojevrstan test za koaliciju koja će ili raditi na pomjeranju stvari naprijed, ili zaustaviti sve što je ljudima u BiH važno, i poziva na dogovor i dijalog.

"Ipak, još jednom ponavljam da smo ovim primjerom kad je formirano lako Vijeće ministara, najbrže u historiji BiH, dogovoreno bez medijacije stranaca i domaćih, čista politička pragmatična odluka, koja je novina", istakao je Konaković.

Situaciju amortiziraju i iz trećeg partnera u vlasti, HDZ-a BiH.

"Treba puno tolerancije i razumijevanja da postignemo ono što zajednički možemo, ne da se traže tačke osporavanja ili sporenja, toga ne nedostaje u BiH", ističe Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH

Iz opozicije od Vijeća ministara ne očekuju mnogo, osim kako kažu, ono što već rade - da dijele fotelje.

"Stare teme, stare tenzije, sukobi, neke priče koje su toliko retrogradne i koje odgovaraju onim političkim strukturama koje su zarobile ovu zemlju i drže nas ko taoce, ne idemo naprijed ni milimetra, samo nazad", kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Potpredsjednik SDA Šerif Špago ističe da se boji da i ovom Vijeću ministara i koaliciji se žuri da dođu do kadrova ne poštujući zakonske procedure i sve ono što je predviđeno našim zakonima.

A jedna fotelja mogla bi izazvati nove tenzije unutar državne koalicije, mjesto direktora UIO, za kojeg su interesovanje izrazili i SDP i SNSD.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()