Cvijanovićeva upozorila: Zloupotreba zajedničkih institucija presudiće BiH

"Imamo ambasadore koji se samostalno ili u dogovoru sa nekim pridružuju određenim mišljenjima u UN ne predstavljajući pri tome poziciju", naglasila je Cvijanovićeva.

24.02.2024. 15:48
  • Podijeli:
zeljka cvijanovic predsjednistvo bih 23-65aa8b533cc9c.webp Foto: Predsjedništvo BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je u zajedničkim institucijama na djelu zloupotreba i diskriminacija srpskih predstavnika, te istakla da je takav pristup bošnjačkih političara kontraproduktivan i da će presuditi BiH.

Cvijanovićeva je navela da je u zajedničkim institucijama veliki nered, a kada je riječ o spoljnopolitičkom usaglašavanju postoji veliki broj prekršaja i nepridržavanja Ustava i ustavnih procedura.

"Imamo ambasadore koji se samostalno ili u dogovoru sa nekim pridružuju određenim mišljenjima u UN ne predstavljajući pri tome poziciju Predsjedništva BiH koje je zaduženo za spoljnu politiku. Ogluše se na to ko je njima po Ustavu nadređen da definiše stav koji samo treba da predstave", rekla je Cvijanovićeva u intervjuu za portal "Banjaluka.net".

Ona je navela da je, kada je upućivala pismo generalnom sekretaru UN, dobila objašnjenje od ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića da ne može prosljeđivati pisma koja odražavaju stav jednog člana Predsjdništva BiH, a ne kolektiviteta.

"Sada imamo u misijama pisma od drugih članova Predsjedništva BiH koja je Ministarstvo inostranih poslova uredno poslalo, dok moje pismo Misiji u NJujorku nije poslato, već mi je rečeno da ga mogu direktno uputiti. To je diskriminacija", istakla je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH ocijenila je da se time ne postiže veća usaglašenost u okviru BiH, već bošnjački političari stalno žele da nameću nešto svoje i nisu skloni da postižu dogovore konsenzusom.

"Oni koriste sve kanale na nivou institucija BiH da pričaju protiv Republike Srpske. BiH zbog toga nije jača, već joj time samo štete", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da je takav pristup bošnjačkih političara kontraproduktivan i da će presuditi BiH.

"To je samo jedna zamagljena vizura u kojoj nešto dobijaju i sklanjaju ustavnu Republiku Srpsku, a zapravo prave sve veći otpor i jaz koji postaje duboka provalija. Sad zavisi od njihovog pristupa hoćemo li upasti u tu provaliju ili nećemo. Republika Srpska neće. Što bismo mi bili taoci takvih manipulacija, zloupotreba zajedničkih institucija i namatanja volje nekome", rekla je Cvijanovićeva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()