Čović najavio naredni sastanak koalicije u Mostaru: Eskalirali su politički odnosi

Ništa bez budžeta

10.06.2024. 15:35
  • Podijeli:
dragan covic denis kapetanovic pixsell-65b2d623caff6.webp Foto: Denis Kapetanović / Pixsell

Sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine održana je danas u Mostaru, a nakon toga se javnosti obratio lider ove stranke Dragan Čović.
On je govorio o oktobarskim izborima te je istakao da se HDZ prijavio u 33 sredine, izuzev Ilijaša i Bosanske Gradiške gdje nisu prijavili kandidate.

Napomenuo je kako se ovih dana vode razgovori, ali i kako će biti potrebno formiranje koalicije u dvije ili tri sredine.

Čović od 16. juna preuzima funkciju predsjedavajućeg Doma naroda te najavljuje ubrzanje aktivnosti ovog doma koji je trenutno u zastoju.

"Eskalirali su politički odnosi, ali uvjeren sam da nemamo drugog puta osim evropskog. Bilo bi neozbiljno da nekim avanturama to ugrozimo", rekao je Čović.

Ništa bez budžeta

Podsjetio je i da se sredstva iz EU tranši ne mogu realizovati bez budžeta.

Čović je, kako kaže, dobio zadatak da predsjedava narednim sastankom koalicije koji bi trebao biti u Mostaru sljedeće sedmice.

"Pa i ako imamo nesporazuma i nadmudrivanja koji dolaze svako tri, četiri mjeseca u valovima, treba da ih riješimo", naveo je Čović.

Četvrti delegat ništa ne mijenja

Na pitanje novinara da li su moguće promjene u vlasti ako PDP dobije četvrtog delegata, Čović kaže da su to hipotetička pitanja.

"To ne može srušiti parlamentarnu većinu već samo želja da se nešto mijenja, brojke u Domu naroda neće", odgovorio je on.

Ipak, kaže, bez obzira šta god da se desi u ovom slučaju - neće utjecati na odnose koalicije.

Smatra da su blokade "najgora stvar" jer stoje milijarde KM grant sredstava koje zbog toga ne možemo dobiti.

"Pozivam da sjednemo zajednički graditi BiH. Koliko god povlačili paralele, iskustva nas uče da budemo odgovorni", poručio je Čović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()