CIK: Dodjela zamjenskih mandata nema veze sa sjednicama Predstavničkog doma

Iz CIK-a, između ostalog, navode da se odluka o prestanku i dodjeli mandata sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa liste iste političke stranke donosi u roku koji ne može biti duži od 15 dana

20.06.2023. 20:04
  • Podijeli:
Parlament Federacije BiH UNA-63ee82da660e3.webp Foto: UNA

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH saopštila je danas da dodjela zamjenskih mandata nema nikakve veze sa zakazivanjem sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/.

Povodom obavještenja o odgađanju redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koje je danas uputila predsjedavajuća ovog doma Mirjana Marinković Lepić, iz CIK-a su naveli da se uvjerenja o dodjeli zamjenskog mandata dostavljaju nakon pravosnažnosti odluke CIK BiH o dodjeli mandata.

Iz CIK-a, između ostalog, navode da se odluka o prestanku i dodjeli mandata sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa liste iste političke stranke donosi u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana kada su nastupili razlozi za prestanak mandata.

Prije nego što dodijeli mandat sljedećem kvalifikovanom kandidatu, CIK provjerava kod Apelacionog odjeljenja Suda BiH da li je nezadovoljna strana u roku od dva dana od dana prijema odluke podnijela žalbu na odluku o prestanku mandata i njegovoj dodjeli sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa liste.

Članu organa vlasti kojem je dodijeljen mandat, umjesto člana organa vlasti kojem je prestao mandat u skladu sa odrebama Izbornog zakona BiH, mandat teče od dana pravosnažnosti odluke kojom mu je dodijeljen, ukoliko naravno prethodno prihvati mandat.

Sa danom pravosnažnosti odluke stiču se i uslovi za uručenje uvjerenja o dodjeli mandata.

"U konkretnom slučaju odluke o zamjenskim mandatima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nisu pravosnažne i nisu se stekli uslovi za dostavljanje Uvjerenja o dodjeli mandata", navedeno je u saopštenju CIK-a BiH. 

Podsjećamo,sSjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBIH je otkazana. Sjednica je trebala biti održana 21. juna, no kako je javljeno parlamentarcima – odgođena je jer SIP nije završio obnovu mandata.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()