CIK BiH ovjerio kandidaturu Igora Stojanovića

Odbijena kandidatura Zlatana Begića

02.02.2023. 11:35
  • Podijeli:
CIK_sjednica_foto_YT-1666874355083.webp Foto: YouTube

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je, nakon obavljenih provjera, ovjerila kandidaturu Igora Stojanovića (SDP) za potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.

Stojanovića je predložila grupa od 13 delegata iz Kluba delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Na današnju odluku CIK-a postoji pravo žalbe.

Ovim bi bila upotpunjena lista kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nakon što je CIK ranije ovjerio kandidata Refika Lendu (SDA) kojeg je predložila grupa od 13 delegata iz reda bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH, te kandidatkinju Lidiju Bradaru (HDZ) koju je predložila grupa od 22 delegata iz reda hrvatskog naroda Parlamenta FBiH.

Istovremeno, CIK je na dnevnom redu imao odluku kojom se odbija ovjera Zlatana Begića, kojeg je kandidirala grupa delegata iz Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda ostalih, za izbor predsjednika ili potpredsjednika FBiH. 

Razlog je, kako je rečeno na sjednici CIK-a, što ta kandidatura nije u skladu s Izbornim zakonom BiH, niti Ustavom.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović kazao je da pasivno biračko pravo imaju samo kandidati iz reda odgovarajućeg konstitutivnog naroda.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()