Borjana Krišto imenovana za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH

Opozicija u Predstavničkom domu BiH pita: Gdje su zakoni o akcizama i PDV-u?

28.12.2022. 14:06
  • Podijeli:

Borjana Krišto imenovana je danas za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Odluku Predsjedništva BiH od prošle sedmice potvrdio je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH  većinom glasova.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a kazao je da dokument ekspozea Borjane Krišto nije dostavljen na srpskom jeziku, ali da ono što su čuli daje prostor za komentar.

"Ovo je jedno lagano političko štivo sa činjenicama koje smo mnogo puta imali priliku da čujemo. Međutim, ono što sam ja primijetio i što nedostaje u ove 23 stranice ekspozea, a to su dvije riječi, jedna riječ i jedna skračenica, a to su akcize i PDV. Spominjalo se mnogo zakonskih rješenja koja su prenesena iz nekog ranijeg perioda, a po meni ne stoje dva njapotrebnija rješenja koja se isključivo tiču Savjeta ministra, a to su Zakon o akcizama i Zakon o PDV-om, a kojim smo se ponajviše bavili upravo ovdje u ovom domu", kazao je Borenović komentarišući ekspoze.

Dodao je da ovo jednako zanima ljude u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, jednako Srbe, Bošnjake i Hrvate.

"To je ono što ste dužni ovim narodima", poručio je Borenović, te dodao da to obavezuje i nove koalicione partnere HDZ-a i SNSD-a koji su zajedno sa  sa njima radili na tim prijedlozima", isitče Borenović, te dodao da će poslanici PDP-a glasati proitv  imenovanja Borjane Krišto.

Magazinović: "Meni se ovaj ekspoze dopada"

Saša Magazinović, poslanik SDP-a BiH kazao je da je na dnevnom redu odluka o imenovanju predsjedavajuće Vijeća ministare, te da to znači da danas  poslanici ne usvajaju ekspoze, nego imenuju predsjedavajuću.

"Sam ekspoze predstavlja poliitčke stavove i prioritete predsjedavajuće i to je njegov pogled i svako od nas bi napravio drugačiji i ja bih se bavio temom PDV-a i akciza. Meni se u ovom ekspozeu dopada što je jasno predstalvjeno poglavlje o NATO integracijama. Svako od nas ima svoje prioritete i ja ću svoje prioritete pokušati iskomunicirati sa vijećem ministara. Ono što m ise jako dopalo, a što je ona rekla, da ništa neće moći biti realizirano bez Parlamentafrne skupštine BiH. Mislim da je  odnos Vijeća ministara i Parlamentafrne skupštine BiH dvosmjerna ulica", kazao je Magazinović i izrazio nadu da će pronaći način da svi građani uživaju jednaka prava.

Kazao je da će SDP i koalicioni partneri glasati za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Dunović: "Moramo se voditi zakonima, a ne konsenzusom"

Milan Dunović, poslanik DF-a  osvrnuo se na par stvari koje je Krišto iznijela u svom ekspozeu, te poručio da su one  ostale nejasne.

"U poglavlju koje se zove BiH i NATO naveli ste da ste svjensi činjenice da je BiH država tri konstitutivna naroda i svih ostalih te da morate ima potpuni konsenzus. Valjda se moramo voditi zakonima, a ne konsenzusom. Napominjem da je članom četiri Zakon o odbrani eksplicitno navedeno da će se voditi sve aktivnosti  za NATO integracije. Ukoliko određeni predstavnici stranaka smatraju da sve treba iči konsenzusom, postoji izmjena zakona. to je razlogv zašto DF neće podržati  Krišto. Drugi razlog je što ste napisali da je u demokratskom društvu nedopustiva diskriminacija svakog pojedinca pa i naroda. Postalvjam pitanje svima koji su spremni da podrže imenovanje gospođe Krišto dal i je u redu da kršimo olduku Ustanvog suda BiH, da li je jedna odluka bila lapsuz ili mislite na presudu "Ljubić", šta je sa presudom "Komšić", zastupnici DF-a će glasati protiv imenovanja", poručio je  Dunović.

Miletić: "Došli smo do crvene linije"

Zlatko Miletić, poslanik  koalicije "Država" kazao je da smo došli do jedne crvene linije ili ćemo ostati "tavriti" ili  krenuti dalje i građanima pružiti bolji život.

Zahvalio se Borjanu Krišto na ekspozeu, te dodao da je zadovoljan i iznenađen i dodao da će podržati imenovanje Borjane Krišto.

Mehmedović: "Espoze lična viizja Krišto i uobličen tako da se što manje  može napadati"

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA kazao je da je opći dojam da je to jedan u nizu koje smo lsušali u zadnjih nekoliko izbornih ciklusa, te da liče "jaje jajetu". 

"To je lična vizija Krišto i zbog toga je uobličen da se što manje može napadati. Očigledno je da, i pored poptisanog sporazuma, neće biti konkretnih mjera, odluka, poteza. Čini se da će biti najkonkretnija naredna sjednica kada će biti imenovan kompletan saziv Vijeća ministara", rekao je Mehmedović ,te se osvrnuo na neke dijelove ekspozea.

Tvrdi da je dug BiH narastao, te da je BiH dodatno zadužilio  prethodni saziv Vijeća ministara, dodavši da je mjesečna obaveza BiH veća od kompetnog Budžeta BiH.

Ponovo je ukazao na problem što u ekspozeu nema  zakona o akcizama i PDV-u, te dodao da u oblasti sigurnosti nije puno govoreno o sajber kriminalu, te da odgovore na te izazove nije  pročitao u ekspozeu.

"Drago mi je da konačno imamo ženu na čelu Vijeća ministara BiH", rekao je Mehmedović, te pitao da li će predsjedavajuća imati potpunu samostalnost ili će se Vijeće ministara pretvoriti u ofis jedne političke partije ili političke grupacije.

Dodao je da nije optimista obzirom na događeje koji su prethodili i stoga neće podržati odluku o imenovanju Borjane Krišto.

Bosić: Vlada kontinuiteta

Mladen Bosić, poslanik SDS-a je čestitao  Borjani Krišto  na izboru za mandatara i da je svasvim siguran da će ona ispuniti zadatke koji su pred njom.

"Ono na šta želim skrenuti pažnju da niko nije spomenuo  koja je ovo vrsta vlade, to je vlada kontinuiteta. Kada pogledamo kolegij, samo je Čavara umjesto Kripto i ta slika govori da će biti nastavljen kontinuitet. Ova jedna trećina koja ulazi u ovu kombinaciju  proći če kao i SDA. Moram čestitati Draganu Čoviću na odličnoj  konstrukciji. Ako je ovo vlast kontinuiteta, moje glavno pitanje je zašto bi se mijenjala politika. Ne vidim šta se tu promijenilo i odatle potpiće moj skepticizam da je moguće očekivati pomak", rekao je Bosić.

Klub SDA neće podržati imenovanje Borjane Krišto

Šerif Špago, poslanik SDA kazao je da očekuje da će Borjana Krišto obezbijediti da predložene mjere u ekspozeu budu realizovane.

"Naš klub smatra da je u ekspozeu NATO put samo spomenut i da nije eksplicitno naveden. Drugo pitanje koje smatram bitnim  da ni jednom riječju nije  spomenuto Predsjedništvo BiH, da li će odnos buduće predsjedavajuće prema Predsjedništvu, da li će  sarađivati", pitao je Špago, te dodao da u ekspozeu nisu navedena pitanja PDV-a, akciza, popis stanovništva.

Rekao je da Klub SDA neće podržati Borjanu Krišto.

Safet Kešo, poslanik SDA pitao je da li je NATO put, "put svile".

"Da li je to jedan dugački put do kapije NATO-a na koju nikada nećemo uči", pitao je Kešo.

Ćudićeva pitala opoziciju je li ih brinulo NATO put  kad su bili u vlasti

Sabina Ćudić, polsanik Naše stranke  kazala je da je tačno prije 16 godina tadašnji predsjedavajući  potpisuje Partnerstvo za mir i očekuje da će  BiH biti članica NATO-a.

"2006. kada se to najavljivalo, ja sam bila studentica poliitčkih nauka, sada sam sredovječna žena, ko je odgovoran. Radi se o članu 84 kojeg nije spomenuo kolega Dunović  i on govori o obavezama ovog doma. Mene sada interesuje, obzirom da danas diskutujemo o imenovanju Krišto, a  u prošlom sazivu SDA i dF su glasali za Zorana Tegletiju i za Borjanu Krišto, kao člana Kolegija, da li su tada pitali  za NATO i brinuli o tome, moje bazično pitanje je zašto  nismo u NATO-u i osuđujem se reći da su ove diskusije smiješne", kazala je Ćudić, te dodala da su  neježne sugestije SDA , te da su se sad sjetili Ministarstva poljoprivredne jer sad nam treba to  ministarstvo, a prije nam nije trebalo.

Kaže da se kolege iz SDA nadaju da će ubrzo biti dio većine, pa su "nježni" u  diskusiji.

"Ono na što bi se referirala drago mi je što su kolege sretni što prvi put imamo ženu na čelu Vijeća ministara, a vi kažete da osjećate ponos i odgovornost, ja bih vas pozvala da se pozovemo na odgovornost i sprovedemo one zakone koje i niste podržavale", kazala je Ćudić dodavši da će podržati imenovanje i poručila rišto da će se držati onoga što je rečeno u ekspozeu i da će počivati na odgovornost.

Ćudićevoj  je Dunović  odgovorivši na njeno izlaganje rekao da uzme naočale, jer je on  u svom obrazlaganju  spomenuo  član 84.

Mehmedović je Ćudićevom poručio da ne gradi sebi alibi preko njegovih diskusija, ako osjeća krivnju što će biti dio vlasti.

Kožul: Ekspoze sveobuhvatan dokument

Predrag Kožul, poslanik HDZ-a BiH  kazao je da ono što su čuli u ekspozeu je jedan sveobuhvatan dokument u kojem je vođeno računa o dokumentu na temelju kojem je formirana parlamentarna većina, ali je vođeno  računa o nadležnostima.

"Razrada ovog dokumenta je timski rad i bilo bi neozbiljno i nepristojno  na taj način obrađivati ovaj dokument šire. Sretna je okolnost što će tim koji će to raditi biti relativno brzo formiran i te mjere vjerovanto će brzo ugledati svjetlo dana", kazao je Kožul, te dodao da je druga sretna okolnost što ovo Vijeće ministara formiramo u dobroj atmosferi.

Nihad Omerović, poslanik Naroda i pravde rekao da se osjeća ugodno obzirom da prvi put sluša ekspoze koji je usaglašen i predsjedavajuću koja će raditi na osnovu janso definisane strategije, te da će Narod i pravda dati podršku imenovanju.

Vulić: Krišto je moĉna žena

Sanja Vulić, poslanik SNSD-a kazala je daj oj je drago da se prvi put poštuju rokovi, obzirom da je Zoran Tegletija čekao godinu i po da postane predsjedavajući Vijeća ministara.

"Ko god je radio sa Krišto zna da se radi o jednoj moćnoj i iskrenoj ženi. Svi mi znmao da predsjedavajući nem ože sam, nego koliko bude imala dobar tim toliko će biti uspješna i nadam se da će joj  omogućiti što bolji i moćniji tim", kazala je Vulić, dodavši da će SNSD podržati Borjanu Krišto.

Krišto je osvrnuvši se na komentare rekla da je ekspoze opservacija na političke stavove i smjernice koje su potpisali kao koalicija.

"Mnogo onoga što sam čula ne dotiće se Vijeća ministara. Nisam ništa doživjela osobno i želim vam reći da se s punim poštovanjem odnosim na sve ono što ste rekli", kazala je Krišto i rekla da je osobak oja poštuje Ustav BiH. te poručila da prva među jednakim u Vijeću ministara činiće sve da se dogovara i radi na dobrobit naroda i građana BiH-

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()