Blokada ili reakcija: Hoće li se poslanici iz Republike Srpske vratiti u klupe u Parlamentu BiH?

“Mi smo poniženi i omalovaženi”, kaže Vulićeva

20.04.2023. 14:10
  • Podijeli:
parlament_bih_bhrt (1)-63d12167e154c.webp Foto: Screenshot/BHRT

Blokada ili reakcija poslanika iz Republike Srpske koji su  u srijedu napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, pitanje je koje se danas postavlja u javnosti.

Poslanici iz Republike Srpske kažu da je to reakcija na “samovolju” jednog dijela političara iz Federacije BiH koji su u srijedu potpisali deklaraciju o državnoj imovini, ali i reakcija na nedolično ponašanje prema pojedinim poslanicima koji dolaze iz Republike Srpske u toku diskusije u Parlamentu.

Kako god bilo konkretnog odgovora na pitanje da napuštanje sjednice znači i blokada, juče nije bilo.

Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH za portal UNA odgovara da ovdje nije riječ o bojkotu, te da je to preteška riječ, konstatujući da je napuštanje sjednice bio samo njihova reakcija.

“Mi smo poniženi, omalovaženi, i mogu slobodno reći istjerani iz Predstavničkog doma. Nakon potpisivanja izjave,vidjeli smo kako se bezobrazno i ne profesionalno prema poslaniku iz RS ponašao predsjedavajući Denis Zvizdić. Mi jesmo Srbi koji dolaze iz RS i jeste nas tamo manje nego ostalih predstavnika, jer je tako definisao Izborni zakon, ali  niko nema pravo da nas ne poštuje, Ovo nije bio bojkot, ovo je bila reakcija na bezobrazluk i na nepoštovanje”, kazala je Vulićeva, dodavši da su za sve što se dešava danas na političkoj sceni odgovorni političari iz bošnjačkog korpusa u FBiH.

Konstatuje da oni poštuju dejtonsku BiH i niti jednu drugu. Ono što se dešavalo juče u “političkom Sarajevu” od strane bošnjačkih predstavnika i potpisivanje te izjave, ništa je drugo nego raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Oni su pokazali da ne žele poštovati dejtonsku BiH, nego isključivo onu po mjeri Bošnjaka i političkog Sarajeva. Stoga jučerašnja reakcija je bila krajnje odgovorna i savjesna kada je u pitanju zaštita RS i svega onoga što je Dejtonski sporazum definisao, a on je jasno rekao da imovina pripada entitetima, kao  i da svi narodi u BiH imaju jednaka prava. Ukoliko  od jednog entiteta pravite islamsku BH i ukoliko od jedne državno uređene zajednice pravite islamsku BiH, onda to nisu prava Srba, Hrvata i ostalih naroda, nego prava ostalih naroda”, konstatovala je Vulićeva.

Šemsudin Mehmedović (SDA), poslanik u Predstavničkom domu BiH za portal UNA ističe da ne zna je li koalicija upita, ali da jeste riječ o blokadi, jer se time pokušavaju ostvariti neki politički ciljevi.

“Očigledno je da je u pozadini ova deklaracija potpisana u Sarajevu, a koja je vezana za državnu imovinu, jer bez državne imovine država je samo ljuštura. Zbog toga pitanje državne imovine jeste teško pitanje, ali o njemu moramo razgovarati, a ne ljutiti se jedni na druge. Moramo razgovarati argumentirano i naći rješenje s kojim ćemo koliko toliko biti zadovoljni svi. Očigledno je da su zastupnici juče poslušali svog političkog šefa, koji je nazvao predsjednicu Kluba i rekao da odmah napuste sjednicu. i oni su tražili razlog, a razlog u diskusijama uvijek možete naći, ako vas je neko krivo pogledao. Mislim da je ovo neki ispušni ventil i da ćemo mi vrlo brzo doći ponovo u klupe da razgovaramo”, kazao je Mehmedović.

Staša Košarac, ministar vansjke trgovine i ekonomskih odnosa BiH upozorio je u izjavi  na to da će izjava probošnjačkih stranaka o imovini, koja obiluje neistinama, izmišljotinama i pogrešnim tumačenjem Ustava BiH, imati ozbiljne posljedice po funkcionisanje institucija BiH u narednom periodu.

"Republika Srpska i njeni predstavnici ne mogu i neće preći preko ovakvih političkih podvala koje vode ka daljim podjelama i konačnom raspadu BiH. Ako potpisnici ovakvih izjava u nama iz Republike Srpske traže partnere za podjelu BiH, nema problema. Tu smo!", poručio je Košarac.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()