Bećirović u Minhenu poručio da NATO nema alternativu: U protivnom "sivo može postati crno"

U tom kontekstu naglasio je da je od velike važnosti da Evropsko vijeće u martu donese odluku da otvori pregovore Bosne i Hercegovine s EU

18.02.2024. 11:13
  • Podijeli:
Denis Bećirović foto Armin Durgut:PIXSELL -6443bc981d942.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović jutros se obratio u okviru Minhenske sigurnosne konferencije kao uvodničar na panel diskusiji pod nazivom "Proširenje u službi zaštite: uklanjanje sivih zona u evropskom susjedstvu".

Istakao je da geopolitičke okolnosti jasno sugerišu da je ubrzano integrisanje država zapadnog Balkana u EU i NATO najefikasniji način za njihov izlazak iz "sive zone".

U tom kontekstu naglasio je da je od velike važnosti da Evropsko vijeće u martu donese odluku da otvori pregovore Bosne i Hercegovine s EU.

"To bi bio izuzetno pozitivan signal, ali i jedan od konkretnih koraka u pravcu napuštanja sivih zona", naglasio je Bećirović.

Govoreći o potrebi da Zapad preduzme konkretne korake s ciljem uklanjanja "sivih zona" u Evropi, koje su stalni izvor nestabilnosti, sukoba i ratova, Bećirović je istakao da je članstvo u NATO-u jedina ozbiljna garancija sigurnosti, te da širenje NATO-a istovremeno znači i suzbijanje "sivih zona".

Dodao je da usporavanje širenja NATO-a može dovesti do opasnog scenarija u kojem "sive zone" mogu prerasti u "crne", te zato dovršetak procesa politike širenja NATO-a na zapadnom Balkanu predstavlja investiciju u kolektivnu stabilnost i sigurnost.

Na putu izlaska iz "sive zone", Bećirović, vidi nužnost pojačane ekonomske saradnje zemalja Jugoistočne i Istočne Evrope.

"Ekonomska i energetska sigurnost i suverenitet nisu izolirana pitanja, već su dio cjelokupne sigurnosne strukture. Da bi se reducirala izloženost ruskom uticaju, nužno je izvršiti diverzifikaciju energetskih izvora i pravaca dostave. Paralelno s tim, treba raditi na razvoju neophodne infrastrukture kao što su novi gasovodi i LNG terminali, te poboljšanje skladišnih kapaciteta", rekao je Bećirović.

Poručio je da u funkciji jačanja sigurnosti kontinenta može biti i Evropska politička zajednica, te istakao da ona treba da bude komplementarna s politikom proširenja EU, bez rizika da postane zamjena za buduća proširenja EU.

"Proširenje EU ima geopolitički značaj i za EU i za države koje još nisu dio EU. Ubrzana integracija zemalja zapadnog Balkana, ali i ostalih zemalja u procesu proširenja, doprinijela bi stabilnosti cijelog kontinenta. Istovremeno, bio bi smanjen potencijal za sukobe i štetne uticaje sivih zona", zaključio je Bećirović u svom govoru.

Učešće na pomenutom panelu na visokom nivou, pored ostalih, uzeli su šefovi vlada, ministri, članovi Evropskog parlamenta i drugih parlamenata zemalja članica EU, kao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan lord Stuart Peach i visoki predstavnik u BiH Christian Schimdt, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()