Balkanski lideri potpisuju sporazume o bližoj integraciji

Zvaničnik vlade u Berlinu je rekao za Reuters da su to potezi ka daljoj integraciji i stabilnosti regiona, u kojem ni nakon raspada Jugoslavije i ratova 1990-ih, ne prestaju tenzije

02.11.2022. 10:01
  • Podijeli:
evropska-europska-komisija-eu-brisel-brussels-fotopa-imagespixsell-1666874509540.webp Foto: Pixsell

Lideri zemalja zapadnog Balkana će na samitu u Berlinu koji počinje 3. novembra potpisati sporazume o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija, saopštili su zvaničnici Vlade Njemačke.

Zvaničnik vlade u Berlinu je rekao za Reuters da su to potezi ka daljoj integraciji i stabilnosti regiona, u kojem ni nakon raspada Jugoslavije i ratova 1990-ih, ne prestaju tenzije.

Kako je pojasnio, cilj je da Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Albaniju približe članstvu u Evropskoj uniji, zbog strahova od sve većeg uticaja Rusije i Kine u regionu.

Naročito Srbiju, koju je NATO bombardovao prije dvije decenije, a koja nastoji da uravnoteži istorijski bliske veze sa Rusijom i težnje za ekonomskom i političkom integracijom sa Zapadom.

Kako prenosi Reuters, zvaničnik njemačke vlade rekao je da Srbija mora da odluči da li želi da se pridruži Evropskoj uniji ili da uđe u partnerstvo sa Rusijom.

"Potreba za donošenjem odluke dolazi do izražaja s obzirom na geopolitička dešavanja", rekao je zvaničnik, osvrćući se na rat Rusije protiv Ukrajine.

Njemački kancelar Olaf Scholz trebalo bi 3. novembra da primi lidere šest balkanskih zemalja i EU u Berlinu u okviru takozvanog "Berlinskog procesa" koji je pokrenula njegova prethodnica Angela Merkel.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()