Arnautović: Posljednje konsultacije sa Schmidtom smo imali u januaru, voljeli bi da dobijemo inovacije

Kazao je da CIK "apsolutno podržava donošenje paketa integriteta"

26.03.2024. 14:25
  • Podijeli:
Suad_Arnautovic_foto_AA-1664723879519.webp Foto: AA

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović govorio je o predstojećim izborima i najavama visokog predstavnika Christiana Schmidta da će donijeti izmjene Izbornog zakona BiH, koje nikako da se dese.

Kazao je da CIK "apsolutno podržava donošenje paketa integriteta".

"Mi smo aktivni učesnici u pripremi rješenja već od 2021. Dva puta smo išli s inicijativom prema Parlamentu jer smo ovlašteni da podnosimo izvještaj i pokrećemo inicijative za izmjenu izbornog zakonodavstva. Uvidjeli smo određene manjkavosti u izbornom procesu i predložili tehničke izmjene. Nakon toga je došlo do određenih konsultacija, najprije s visokim predstavnikom. Posljednje smo imali u januaru ove godine, što smo imali kazati mi smo kazali, s tim da smo ih zamolili da bude čim prije - svejedno da l će to donijeti visoki predstavnik i li Parlamentarna skupština", kazao je Arnautović.

U međuvremenu CIK se priprema za izbore kao da neće biti izmjena Izbornog zakona BiH, ali navode kako razmišljaju i o tome da bi moglo doći do izmjena.

"Voljeli bi da imamo određene inovacije. Ono što mi možemo uraditi i usvojit ćemo na dan raspisivanja izvora su podzakonske izmjene", rekao je.

Prokomentarisao je kako rad CIK-a otežava i način na koji smo rasporedili održavanje izbora u BiH.

"Smatram da bi usitinu trebalo u jednoj godini da se održe i lokalni i opći izbori jer smo mi to u našoj podejstonskoj praksi imali. Jednom smo imali u aprilu lokalne izbore, a u septembru opće. Mislim da bi to bilo idealno.

Na kraju, prokomentarisao je izjave vladajućih političara koji tvrde da je CIK političko tijelo i da mora biti kompletno izmijenjen.

"Mi smo pod strašnim pritiskom, mi smo žrtve jednog umreženog napada i podrivanja nezavisnosti i nepristrasnosti CIK-a, kako je propisano zakonom. Sve te političke ili politikanske kvalifikacije moraju za to imati neki argument. To što je neko radio kao savjetnik nije argument. Mi apsolutno odbacujemo i ne obaziremo se na političke objede", poručio je Arnautović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()