Ambicije, apetiti i želje: EU očekuje što prije formiranje vlasti

Hoće li se prolongirati izbor delegata za Dom naroda BiH?

17.01.2023. 11:35
  • Podijeli:
dom naroda_una-6387a070b2b95.webp Foto: UNA

Jedna od tačaka dnevnog reda za danas zakazanu sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Dok se udovolje svačije ambicije, apetiti i želje, pitanje je da li će Osmorka ostati jedinstvena i kada će se formirati vlast Federacije, ali i na državnom nivou.

Gostujući na UNA TV u emisiji Reaktor, predsjednik SDP Nermin Nikšić, kazao je da Osmorka otvoreno razgovara o svemu i da SDP od partnera očekuje iskren odnos.

"Ako uspijemo formirati vlast, imaćemo stabilnu većinu i u Predstavničkom domu i u Domu naroda, kada je u pitanju Federacija, a na državnom nivou 23 zastupnika u ovom trenutku podržavaju imenovanje Vijeća ministara, tek treba da se formira državni Dom naroda, siguran sam da će političke partije koje formiraju Vijeće ministara imati stabilnu većinu i u državnom domu naroda", kazao je Nikšić.

Dodao je da danas u BiH  "formiramo vlast da možete blokirati onog drugog, a ne da bi se dogovarali, da bi građanima bilo bolje".

Najavljeno je najbrže formiranje vlasti do sada, a zahtjevi za to dolaze i od strane Evropke unije.

"S druge strane, sjetimo se posljednje posjete komesara Varheljija koji je rekao da EU podržava BiH, daće nam kandidatski status, staće iza BiH, ali očekuju što je brže moguće formiranje vlasti, prije svega ukazujući na činjenicu da mi i danas u Federaciji BiH imamo Vladu koja je u tehničkom mandatu, ima još kantona u kojima su takođe vlade u tehničkom mandatu", kaže Nikšić.

Nakon sjednice ostaje da se vidi razvoj situacije kada je u pitanju formiranje vlasti na svim nivoima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()