Ambasada SAD: Milanovićeva tvrdnja apsurdna, politika SAD u BiH je dosljedna

Kako ističu, politika Sjedinjenih Država prema Bosni i Hercegovini dosljedna je preko tri desetljeća

02.04.2024. 16:28
  • Podijeli:
američka ambasada havana reuters-1665128114462.webp Foto: Reuters

Tvrdnja hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je odnos "Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH neprijateljski" je apsurdna, odgovoreno je danas Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Kako ističu, politika Sjedinjenih Država prema Bosni i Hercegovini dosljedna je preko tri desetljeća.

“Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj žive tri konstitutivna naroda i Ostali. Naš angažman širom BiH podržava ovaj cilj. Sjedinjene Države će i dalje biti uz sve ljude u BiH – Bošnjake, Hrvate, Srbe i Ostale – dok rade na jačanju demokracije svoje zemlje, razvoju privrede i osiguranju mjesta koje njihova zemlja zaslužuje u euroatlantskoj zajednici zemalja”, navodi se u odgovoru.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak, u jeki predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, da je odnos Evropske unije i Sjedinjenih Država prema Hrvatima u BiH “neprijateljski” i prozvao je premijera Andreja Plenkovića da to pitanje nije rješavao jer se “nije htio zamjeriti” Evropskoj komisiji.

“Odnos Evropske unije i Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH je neprijateljski. Da ne upotrijebim neku jaču riječ – neprijateljski. To što se onemogućava Hrvatima u BiH je zaista postalo pitanje i hrvatskog državnog ponosa. To nije pitanje rata i mira i to nije pitanje oko kojega iko u Bruxellesu razbija glavu”, rekao je Milanović novinarima u Gradecu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()